Protestni shod: Nova stranka upokojencev v treh mesecih

8. protestni shod upokojencev, Ljubljana, 8. oktober 2023 (vir: Zajem zaslona)

Na današnjem shodu upokojencev, ki se je v Ljubljani pričel ob 15. uri in je trajal približno dve uri, so se udeleženci odpravili na pohod po Šubičevi, Prešernovi in Gregorčičevi ulici, vse do vladne palače.

Zbrani zahtevajo dostojne pokojnine.

Pred vladno palačo so se slišali žvižgi in skandiranje: “Mafija! Lopovi! Barabe! Golob pridi dol!” in podobno.

Robertu Golobu so skušali osebno vročiti kazensko ovadbo zaradi “zanemarjanja in nevestnega opravljanja funkcije” v vlogi ministra za zdravje, vendar so naleteli na zaklenjena vrata, pred njimi pa na gručo varnostnikov.

Na shodu so poleg kazenske ovadbe prebrali Zahtevo za presojo ustavnosti kraje rtv-prispevka in razdelili okrog 3000 kopij odpovedi “RTV kraje”, kot so to poimenovali.

Zbrane je nagovoril podpredsednik Inštituta 1. oktober Igor Černoga. Dejal je: “Pozdravljeni na 8. shodu ljudi, ki iščemo svoje pravice. Zbrali smo se, ker smo nezadovoljni s stanjem v državi … ne zmoremo več! Pozdravljamo rojake Slovence v zamejstvu in po svetu. Zbralo se nas je res veliko, proti pričakovanjem, borimo se proti krivicam in z njimi živimo.” RTV je odklonila prenos prenosa, Černoga pa je dejal, da “še vedno mislijo, da je to njihova Jugoslavija in tako se tudi obnašajo”.

V tišini je sledila molitev Oče naš za vse, ki ne morejo biti na shodu, med njimi bolne in trpeče.

Zbrane je nagovoril tudi podpredsednik inštituta Andrej Peterle in član izvršilnega odbora inštituta. Poudaril je odločenost, da se borijo proti krivicam. Na shod je prišel tudi predsednik inštituta Pavel Rupar in pozdravil navzoče: “Zapojmo himno naši domovini Sloveniji!”

Rupar, ki je nedavno prestal operativni poseg, je imel tudi osrednji govor. Zbrane je nagovorila tudi poplavljenka iz Savinjske doline Angela Kutnar iz kraja Rastke ob Ljubnici, pritoku Savinje. Med ujmo je doživela smrtni strah, ko je gledala, kako ji je voda odnesla pol hiše. Nazorno je opisala, kaj se dogaja po poplavah in kako je z obljubljeno pomočjo države. Te namreč ni. Na oder je stopila tudi upokojenka Monika Piberl, ki je poudarila: “V slogi in masi je moč! Ta vlada nas pelje na pot Venezuele!”

Ob koncu je Rupar množico povprašal, ali se strinjajo, da se ustanovi nova stranka upokojencev. Zbrani so odločali z glasovanjem, za jih je bilo več tisoč. Rupar je napovedal, da bo stranka upokojencev ustanovljena v treh mesecih.

Černoga pa je poudaril: “Po 30. letih bomo dobili stranko, ki se bo zares borila za upokojence!”

Trg in središče Ljubljane so preplavile slovenske zastave in slovenska pesem, slišati je bilo harmonike. Zbranim sta zapela Dominik Kozarič in Suzana Mali.

Po ocenah se je na Trgu republike v Ljubljani na tokratnem, že 8. protestnem shodu, zbralo več kot 20 tisoč ljudi.

Vodilni v Inštitutu 1. oktober: (od leve) Igor Černoga, Rajko Perčič, Pavel Rupar in Andrej Peterle (vir: Zajem zaslona)
Vodilni ob slovenski himni.
Udeleženci 8. protestnega shoda v Ljubljani, 18. oktober 2023.

M. D.