Protest proti migrantskemu centru v Metliki ob 16.30

Tako so 12. oktobra 2016 protestirali v Črnomlju.

Danes v Metliki ob 16.30 pripravljajo protest proti migrantskemu centru kjerkoli na njihovem območju. Pri tem, poudarjajo, da to velja za celotno Belo krajino. Protest bo na parkirišču pred stavbo občine Metlika.

Predstavnica Civilne iniciative Metlika Annemarie Šimec je danes za radio Ognjišče povedala, da bo protest zato, ker nasprotujejo postavitvi migrantskega centra v Metliki oziroma sploh na območju celotne Bele krajine.

Protest podpira tudi Civilna iniciativa Bela Krajina. Njihova predstavnica Maja Kocjan je za omenjeni radio povedala: “V zadnjem času zaznavamo vse več migrantov v naši okolici. Ljudje se vse pogosteje srečujejo z migranti. Po vaseh se ljudje zaklepajo, česar jim pred dobrim letom še ni bilo treba.”

V civilnih iniciativah so šokirani tudi zaradi “brezbrižnosti vseh treh belokranjskih županov – župana in dveh županj-, ki odgovarjajo “orkestrirano”, političnih strank, kjer sta Belokranjcem odgovorili le dve stranki, v molk se je zavil tudi Borut Pahor, predsednik države, pa tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan se za pozive civilne iniciative ne zmeni”.

Dodajajo, da protest velja za celotno Slovenijo, protestnike prosijo, naj s seboj prinesejo slovenske zastave, vzdržijo naj se sovražnega govora.

Protest proti migrantskemu centru je bil tudi 12. oktobra 2016, takrat v Črnomlju. Potekal je mirno, protestniki so dosegli, da načrtovanega migrantskega centra na območju Črnomlja takrat niso postavili.

Aktivnosti vlade so se v zadnjih mesecih spet okrepile, vladni urad za oskrbo in integracijo je v zadnjih mesecih objavil najmanj 8 povabil in naročil, iz katerih je razvidno, da nameravajo registracijsko-migrantski center postaviti tudi v Beli krajini. Po dodatnih poizvedovanjih so iz urada sporočili, da bo ta ob meji in mejnem prehodu, ne izdajo pa, kje točno naj bi to bilo.

Prehodi ilegalnih prehodov meje so se na območju Bele krajine letos povečali za 18-krat, kar potrjujejo tudi policijska poročila. Policija pričakuje, da se bo število prehodov v prihodnjem času še povečalo.

Iz PU Novo mesto so nam dodatno sporočili, da so avgusta prijeli 375 ilegalnih migrantov. Skupno je bilo to letos okoli 2.500 ilegalnih prehodov tujcev na tem območju.

C. R.