Prometna nesreča zaradi neprilagojene hitrosti na zasneženi cesti

V hudi prometni nesreči, ki se je po 5. uri zjutraj zgodila pri Starih Žagah, na cesti Podturn – Črnomelj, sta po podatkih policije umrla dva 41-letnika, še šest udeležencev so zaradi lažjih poškodb odpeljali v bolnišnico. Vzrok nesreče je bila neprilagojena hitrost na zasneženi cesti.

Željko Zrilič, vodja oddelka za cestni promet Policijske uprave (PU) Novo mesto, je ob 11. uri povedal, da sta umrla sopotnika 44-letne voznice osebnega vozila, ki je vozila proti Črnomlju, v Starih Žagah pa hitrosti ni prilagodila stanju vozišča, na katerem je bilo do tri centimetre snega.

Začelo jo je zanašati, zapeljala je na nasprotni vozni pas in pri tem silovito trčila v nasproti vozeče osebno vozilo znamke Dacia, v tega pa je nato trčilo še tretje osebno vozilo znamke Golf.

Njena sopotnika sta umrla na prizorišču nesreče, preostalih šest udeležencev pa so prepeljali v novomeško bolnišnico. Ti so po prvih ocenah tamkajšnjega osebja v relativno dobrem stanju in le lažje poškodovani.

Cestišče v času prometne nesreče ni bilo spluženo, je pa bilo posipano. Glede na stanje vozišča je voznica vozila prehitro, je pojasnil Zrilič.

Po navedbah Željka Zriliča iz PU Novo mesto so bili udeleženci prometne nesreče verjetno na poti na delo.

Umrla udeleženca, sopotnik, ki je v vozilu sedel desno spredaj in drugi, ki je sedel desno zadaj, sta bila doma z območja Žužemberka in Ivančne Gorice. Ali so bili vsi v avtomobilu pripeti z varnostnim pasom, še ugotavljajo, za umrlega sopotnika, ki je sedel desno spredaj, so to že potrdili. Vsa vozila so imela zimsko opremo, v vozilu Hyundai so bili poleg voznice trije potniki. Dva sta umrla.

Regionalna cesta Žužemberk – Dolenjske Toplice – Črnomelj je bila pri Starih Žagah zaprta pet ur, promet so sprostili nekaj po 10. uri.

Po fotografijah sodeč, ki jih je na Facebooku objavil Radio Odeon, sta bili v nesreči udeleženi osebni vozili znamk Hyundai in Dacia (duster), tretje vozilo pa je bilo VW Golf, kot so sporočili s PU Novo mesto.

Današnja prometna nesreča je bila ena večjih na regionalnih cestah v zadnjem obdobju in prva tovrstna nesrečo na območju novomeške policijske uprave v letošnjem letu, je povedal Zrilič. Lani je sicer na cestah na območju PU Novo mesto umrlo 13 ljudi.

Zrilič je vse voznike pozval, naj upoštevajo cestno-prometne predpise in hitrost vožnje prilagodijo stanju vozišča, prometnim razmeram ter lastnim sposobnostim.

Objavljamo še fotografijo, ki jo je na svojem Facebook profilu popoldne objavila PU Novo mesto.

Prometna nesreča (vir: PU Novo mesto)

C. R.