Pripravite se na dohodninske odločbe: Plačali boste več

Vsi, ki so si na spletni strani Finančne uprave RS že opravili informativni izračun dohodnine za leto 2023, so že lahko ugotovili, da bodo plačali več dohodnine, kot so jo plačevali v preteklih letih. Slednje velja zlasti za tiste s povprečnimi plačami, kar je posledica sprememb dohodninske zakonodaje, ki jo je leta 2022 sprejela vlada Roberta Goloba in so začele veljati z lanskim letom.

 

Spremembe, ki jih sicer opozicija SDS in NSi izpodbija na ustavnem sodišču, a to o njih še vedno ni odločilo, so odpravile postopno zviševanje splošne dohodninske olajšave do leta 2025 ter nekatere razbremenitve, ki jih je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše. Poleg tega zvišujejo skupni dohodek, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava.

Vse skupaj pomeni, da bodo zlasti tisti s povprečnimi plačami za leto 2023 plačali več dohodnine, kot v preteklih letih. Slednje so nekateri že preverili z informativnim izračunom, ki ga je mogoče narediti na spletni strani Furs. Ta na primer pokaže, da bo družina, v kateri imata oba starša povprečno bruto plačo, ki trenutno znaša okoli 2400 evrov (neto izplačilo okoli 1600 evrov), letno doplačala za okoli 800 evrov več dohodnine.

Slednje potrjuje tudi konkreten primer para z enim skoraj polnoletnim otrokom (oba sta znana uredništvu). V preteklih letih jima ni bilo treba doplačati dohodnine, če sta otroka uveljavljala kot olajšavo, pa sta skupaj nazaj dobila 600 evrov dohodnine. Letos je položaj precej drugačen, saj (tudi ob uveljavljanju olajšave za otroka) nazaj ne bosta dobila nič, ampak bosta še doplačala 220 evrov dohodnine. Po sprememba dohodninske zakonodaje, ki jo je izvedla vlada, jih je torej država dodatno obdavčila za 820 evrov.

Slednje sicer ni edina sprememba, ki bo državljane udarila po žepu. Iste spremembe davčne zakonodaje so namreč ukinile postopno razbremenitev plač, ki jih je do leta 2028 predvidela vlada Janeza Janše in po katerih bi se plače v prihodnjih petih letih zvišale za toliko, da bi vsak letno dobil še eno dodatno plačo. Tako s postopnim zviševanjem plač ne bo nič.

A. V.