Primož Primec novi predsednik Društva Kočevarjev staroselcev

Izredni občni zbor Društva Kočevarjev staroselcev v Občicah pri Dolenjskih Toplicah. (vir: Društvo)

V nedeljo, 9. julija 2023, je na sedežu Društva Kočevarjev staroselcev v Občicah, v občini Dolenjske Toplice, potekal izredni občni zbor, saj je zaradi zdravstvenih težav odstopil dosedanji predsednik Marjan Štangelj. Člani so se zahvalili dosedanjemu predsedniku za njegovo delo in predvsem to, da je postavil delovanje društva na zdrave temelje.

Za novega predsednika so delegati soglasno izvolili Primoža Primca.

Primec je v svoji predstavitvi najprej izpostavil, da biti predsednik Društva Kočevarjev staroselcev ni enostavno, predvsem zaradi narave in specifike dejavnosti in tudi problematike, ki se ga dotika. Zato bo program dela usmerjen predvsem v prihodnost. Imajo dve glavni nalogi:

  • Vzpostavitev centra kot muzejskega središča zgodovine Kočevarjev,
  • vse napore bodo usmerili v ohranitev delovanja pevske in folklorne skupine, ki je vitalnega pomena za obstoj društva.

Načrtujejo tudi povezovanje s sorodnimi društvi v tujini, predvsem ZDA, s povabilom, da jih obiščejo.

V letu 2023 bodo izvajali naslednje projekte:

Ohranjanje in interpretacija kulturne dediščine v muzeju v Občicah, s poudarkom na etnografski zbirki kmečkega orodja in predmetov za vsakdanjo rabo, ter umestitev pešpoti med starimi sortami sadnega drevja, z namenom spodbujanja razvoja trajnostnega turizma na podeželju. Slednje izvajajo v sodelovanju z avstrijskim veleposlaništvom v Ljubljani in Univerzo v Ljubljani.

Delovanje društva financira Občina Dolenjske Toplice – delovanje pevske in folklorne skupine. Izdajo časnika BAKH – POT sofinancirata ministrstvo za kulturo in avstrijsko veleposlaništvo. Ministrstvo za kulturo jim je v letu 2023 dodelilo še sredstva za obnovo križevega pota v cerkvi v Kočevskih Poljanah, za dogodek Pojemo s Kočevarji in postavitev infotabel po vaseh.

Realizacija vseh projektov pa je odvisna od donatorjev, ki so: Republika Avstrija prek avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani in Zveznega ministrstva Republike Avstrije za evropske in mednarodne zadeve, Dežela Koroška oz. Koroška deželna vlada ter Občina Dolenjske Toplice, so sporočili iz tajništva Društva Kočevarjev staroselcev.

M. D.