Prijeli 40 do zob oboroženih migrantov

Dan pred tem, ko so po odločitvi Golobove vlade na Krmačini pri Metliki začeli z odstranjevanjem žičnate ograje, so v Subotici po obsežni policijski akciji prijeli več kot 80 migrantov, od tega jih je bilo 40 do zob oboroženih.

Policija jim je zaplenila tri avtomatske puške, puško, štiri pištole, 12 različnih nožev, mačete, bokserje in drugo hladno orožje ter 182 kosov streliva različnih kalibrov.

Levo: Srbski notranji minister Vulin (vir: SUP Srbija)

Na kraju prijetja je bil tudi srbski notranji minister Aleksandar Vulin, o tem so poročali vsi srbski mediji.

Srbsko notranje ministrstvo je namreč že 4. julija po ministrovem ukazuj oblikovalo posebno operativni skupino, v kateri so kriminalisti, člani protiteroristične enote, mejni in drugi policisti, sodelavci varnostno-obveščevalnih služb in policijskih uprav Beograd, Sombor, Subotica in Kikinda. Cilj skupine je razbijanje tihotapskih kriminalnih združb.

Srbski notranji minister je ob prijetju velike skupine migrantov dejal, da »v Srbiji nihče ne bo nosil orožja in nihče ne bo trgoval z ljudmi. Srbija ne bo dovolila, da se bodo na njenem ozemlju zbirali različni kriminalci in odpadniki s celotne Azije. Srbija ni parkirišče na migrante. Srbija ne bo dovolila, da življenje državljanov na kakršen koli način ogrožajo kriminalci, ki trgujejo z ljudmi. (vir)

Tako je bilo v Srbiji v četrtek. In kako v petek v Sloveniji?

Slovenska notranja ministrica Tatjana Bobnar je bila presrečna na dogodku, kjer so v Krmačini pri Metliki slovenski vojaki ob navzočnosti policiji začeli z odstranjevanjem ograje na meji. Napovedala je, da bo Slovenija v 150 delovnih dneh (do februarja) umaknila vso ograjo, blizu 200 km je te (ob 650 km južne meje). Napovedala je tudi drugačno migracijsko politiko, meje bodo odprte in dodala, da bodo spremenili tudi zakon o azilu. Kako je bilo v petek, lahko preberete na povezavi: Vir 

Hkrati nas je prepričevala, da ograje ne preprečujejo nezakonitih prihodov. Ta trditev seveda ni točna, zadnji primer je npr. Poljska, kjer po postavitvi visoke ograje z Belorusijo ne beležijo več nobenega nezakonitega prehoda.

Tatjana Bobnar hkrati ni mogla zagotoviti, da ograj še v njenem mandatu ne bodo spet postavili nazaj. Le tega, kdo bo pokril vse te stroške, ni razkrila. V. d. direktor policije Boštjan Lindav pa je razkril, da odstranjevanje ograje ne poteka na podlagi priporočila policije, kar pomeni, da je bila odločitev sprejeta politično in ne na podlagi varnostne ocene.

O tem, ali je odstranitev ograje na južni meji posledica strokovnih analiz in kdo jih je pripravil, smo že v četrtek vprašali tudi Tatjano Bobnar. Odgovora nismo prejeli, z ministrstva so nam sporočili le, da naše vprašanje obravnavajo po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Povedano drugače, potrjuje se, da se ministrica Bobnarjeva izmika jasnemu pisnemu odgovoru.

Hkrati so sosednje zahodne države zaradi začetka umikanja ograje na slovenski južni meji že napovedale bistveno strožji nadzor na njihovih mejah s Slovenijo, odzivi so ogorčeni. To pa pomeni, da bomo v te države znotraj EU težje prehajali tudi slovenski državljani.

Čas ministra Aleša Hojsa in ograje

Ob vsem tem pa so nas mediji, ki uporabljajo oz. razširjajo novice, pripravljene v štabu smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka, začeli prepričevati, da je žičnate ograje ob meji odstranjeval že prejšnji notranji minister Aleš Hojs.

Ta je v enem od intervjuju pred volitvami pojasnil, da že takratna Golobova izjava o odstranitvi ograje na državni južni meji, ki jo zdaj uresničuje, “ni ni niti populistična niti državotvorna”. “Pravzaprav jo je treba dati v kontekst človeka, ki ne ve, kaj se na terenu dejansko dogaja. Že večkrat sem povedal, da mi ne bomo ničesar rušili, mi bomo gradili in sodelovali. Ne govorim zgolj o ograjah, govorim o gradnji Slovenije, o vsemu temu, kar delamo.

Vsekakor pa  ne mislimo nobene od ograj porušiti, morda bomo kakšen del obstoječe žičnate ograje zamenjali s panelno. To smo v bistvu že tako ali tako načrtovali.”

Gre za to, da imamo v Sloveniji okoli 51 km žičnate meje, preostalo je že panelna (več kot 140 km), ki je bistveno bolj humana in tudi učinkovitejša. Tudi to panelno ograjo bodo Golobovi zdaj rušili.

Hojs je marca še povedal, da je Obveščevalno-varnostna služba pripravila celovito analizo o najbolj žarečih jedrih nezakonitih prehodov, iz katere je “evidentno jasno, da je ograja oz. panelna zaščita še kako pomembna in zelo potrebna, zato, da zmanjšamo te migracijske tokove. Ne nazadnje pa tudi zato, če že pride do tega, da jih usmerimo v ozke koridorje, kjer lahko potem policija, skupaj z vojsko, te ilegalne migracije bolj učinkovito preprečuje”.

Skrb zbujajoče je, da je pri pripravi poročila sodelovala tudi Tatjana Bobnar, kot zaposlena in zadolžena na ministrstvu je bila pod poročilo celo podpisana. Zdaj, ko jo je ozadje umestilo na mesto ministrice, pa je povsem obrnila ploščo.

Pri tem se lahko vprašamo, kako trdno hrbtenico ima slovenska notranja ministrica, ki je očitno za svoj položaj čez noč pripravljena spremeniti svoje mnenje in služiti novim gospodarjem?

(vir: BN Portal, Zajem zaslona)
Vir: MUP Srbija

In tako je v petek na Krmačini blestela športno oblečena slovenska notranja ministrica Tatjana Bobnar:

Levo: Novi v. d. direktor policije Lindav.

Začetek odstranjevanja ograje:

Vir: Mediji

A. L.