Pri zdravniku okužba potrjena šele po četrtem testiranju in 14 dneh po okužbi

(vir: pixabay.com)

Zdravnik, ki se je z novim koronavirusom okužil pri opravljanju svojega rednega dela v Urgentnem centru Splošne bolnišnice (SB) Brežice, je bil nazadnje na delovnem mestu 17. junija 2020. Pred nekaj dnevi je bil sprejet v SB Novo mesto, saj je Novomeščan. Pred tem so pri njem opravili tri testiranja na novi koronavirus. Ker se je njegovo zdravstveno stanje slabšalo, so v bolnišnici opravili še četrti test. Ta je potrdil okužbo.

V Urgentnem centru SB Brežice se je okužila še ena zdravnica. Za njo so v SB Brežice, potrdili, da je v tem centru delala 15. in 16. julija, tako kot zdravnik iz Novega mesta je bila tudi ona v stiku z bolnico, okuženo s covidom-19. Za okužbo naj ne bi vedeli, po navedbah direktorice brežiške bolnišnice pa je bila obravnavana prav zaradi suma na covid-19.

Posavska zdravnica je simptome začela dobivati prejšnji teden, to je približno teden dni po okužbi. Z okuženo bolnico je bilo v stiku 7 zaposlenih v SB Brežice, zdaj jih enkrat na teden testirajo. Okuženo bolnico pa so do potrditve testa imeli v izolaciji. Nato so jo zaradi zdravstvenih težav hospitalizirali v UKC Maribor.

Za zdravnika iz Novega mesta, ki je zaposlen v brežiški bolnišnici, pa so danes iz SB Novo mesto zapisali:

“V SB Novo mesto smo obravnavali pacienta, ki je bil glede na epidemiološke podatke in klinično sliko sumljiv na okužbo s COVID-19. V bolnišnico je bil sprejet s tremi negativnimi brisi, vendar je bil glede na njegovo klinično stanje nameščen v enoposteljno sobo. Zaradi slabšanja pacientovega stanja, smo izvedli dodatno diagnostiko. Tokrat je bila okužba s COVID-19 potrjena.”

Zapisali so, da so glede na bolnišnični protokol sprejeli potrebne varovalne ukrepe. Pacienta so premestili na Infekcijsko kliniko v Ljubljano na nadaljnje zdravljenje. Identificirali so kontakte in jih v prvem koraku testirali ter izločili iz delovnega procesa, v nadaljevanju pa analizirajo vsak kontakt posebej in ga po priporočilih NIJZ in epidemiologov razvrščajo glede na stopnjo ogroženosti ter skladno s tem ukrepajo.

“Na oddelek ta trenutek novih pacientov ne sprejemamo, tiste paciente, ki imajo pogoje za odpust, bomo v dogovoru z njimi in svojci, odpustili z navodili za samoopazovanje,” so sporočili iz SB Novo mesto.

Poročali smo že, da so novomeškega zdravnika v bolnišnico sprejeli pred dnevi. Pred tem je bil 3-krat na testiranju na novi koronavirus. Bila so negativna. Četrto testiranje pa je bilo pozitivno. V SB Novo mesto so 4. testiranje opravili zato, ker se je bolnik počutil čedalje slabše, imel je težave z dihanjem, kašljal je in imel bolečine v prsih.

Z virusom se je tako okužil najverjetneje 15. ali 16. julija. Virus se je nato potuhnil vsaj za 14 dni. Tri testiranja tega niso odkrila. Šele četrto je. To je bilo včeraj, saj NIJZ danes poroča o novi okužbi v Novem mestu. Vse to kaže, kako zelo potuhnjen in nevaren je ta virus.

J. M.