Novo mesto: Zdravnika okužila pacientka v brežiškem urgentnem centru

V Splošni bolnišnici Novo mesto so pred dnevi zaradi zdravstvenih težav sprejeli mlajšega zdravnika, ki ni zaposlen v Novem mestu, je pa Novomeščan. Imel naj bi težave z dihanjem, bolečino v prsih in kašljem.

Po neuradnih informacijah gre za 35-letnega zdravnika, zaposlenega v Splošni bolnišnici Brežice.

Okužil se je pri delu v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Brežice, ko je oskrboval eno od pacientk. Ta je bila okužena z novim koronavirusom, vendar zdravnik tega takrat ni vedel.

V novomeški bolnišnici so obolelemu zdravniku po neuradnih podatkih vzeli tri brise zaradi suma na koronavirus, vsi so bili negativni. Pozitiven je bil šele četrti test na covid-19.

Oboleli je bil vse od prihoda v bolnišnico v izolacijski sobi internega oddelka, po potrjeni okužbi so ga prepeljali na Infekcijsko kliniko v Ljubljano.

V SB Novo mesto pa so vsem zaposlenim, tako medicinskim sestram, strežnicam in zdravnikom, ki so bili v stiku z obolelim zdravnikom, odredili izolacijo in odvzeli bris. Izidi zaenkrat še niso znani.

V Splošni bolnišnici Brežice imajo dve potrjeni okužbi med zaposlenimi, v obeh primerih gre za zdravnika, ki sta 15. in 16. julija delala na tamkajšnji urgenci in sta se okužila od bolnice, ki je pri njih iskala pomoč, je za STA povedala direktorica bolnišnice Anica Hribar.

Novomeški zdravnik, ki se je okužil, je bil zadnjič na delovnem mestu 17. julija.

Prav tako so potrdili okužbo pri zdravnici, ki je prav tako 15. in 16. julija delala na urgenci in je bila v stiku z bolnico. Zdravnica je v izolaciji od prejšnjega tedna, ko je začela dobivati simptome.

Po navedbah Hribarjeve ni v karanteni noben od zaposlenih. Pri sedmih zaposlenih, ki so bili v stiku z bolnico, spremljajo zdravstveno stanje in jih enkrat na teden testirajo.

C. R.