Pretresljivo pismo svetovnega humanista Opeke Putinu

Pedro Opeka (vir: arhiv)

Pretresljivo pismo svetovnega humanista Opeke Putinu: “Prosim, brat Vladimir, ustavi vojno, odreči se diktaturi, laži, lažnim nastopom in dvoličnosti. Bodimo skupaj resnični, pošteni, združeni in svobodni! Težko je gledati otroke, ki trpijo.”

Pismo Pedra Pabla Opeke v objavljamo v nadaljevanju:

“Mojemu bratu Vladimirju Putinu!

Brat Vladimir, ta četrtek, 24. februarja, smo se prebudili v veliki zaprepadenosti, ko smo videli, da si razglasil vojno in sprožil napad na ukrajinsko ljudstvo, suveren narod, ki spoštuje mednarodne zakone in ni nikoli nameraval napasti Rusije.

Brat Vladimir Putin, državljani številnih držav smo občutili veliko grenkobo, žalost in sram ob tvojem dejanju, polnem norosti in megalomanije.

Si Vladimir, predsednik Rusije, ki jo imajo mnogi po svetu radi ter jo spoštujejo zaradi njene človeške zgodovine in globokih duhovnih korenin.

Sprašujemo se, kako je mogoče, da drugim narodom želiš vsiliti norost ponovnega vzpostavljanja cesarstva iz nekega drugega časa.

Edina rešitev, ki si jo našel v svojem egoizmu in iztirjeni oblasti, je bila ta, da si ob treh zjutraj začel vojno in presenetil svoje nekdanje sovjetske brate. Minuto po tvojem govoru se je nad Ukrajino zgrnil oblak raket in izstrelkov. Ko smo te poslušali, si je bilo mogoče misliti, da je bil ta napad namenjen državi, ki grozi vsemu svetu. Toda v resnici ukrajinsko ljudstvo preprosto želi živeti v miru v svoji svobodni in samostojni državi.

Z grožnjo, da bodo obtoženi izdajstva domovine, je bilo lahko prisiliti ruske državljane vojake, ki niso hoteli v boj, da so z lažnimi izgovori napadli in ubijali brate in sestre drugega naroda.

Kako, brat Putin, se lahko igraš z ognjem ter hodiš po vrvi nad eksplozivom?

Svobodni možje in žene, humanisti našega sveta, povzdignite svoj glas v obsodbo tega barbarskega dejanja nad ukrajinskim ljudstvom.

Čas je, da opustimo logiko, ki svet ločuje na močne in bogate države ter na ranljive in revne države. Vsi smo državljani naše Zemlje, vsi smo enakovredni, vsi smo bratje in sestre in vsi odgovorni za gradnjo boljšega sveta za vse otroke sveta, ki bodo prišli za nami in nadaljevali življenje na Zemlji. Nehati moramo misliti, da imajo nekateri večje dostojanstvo kot drugi.

Živimo v 21. stoletju in orožje, ki so ga izumili ljudje, lahko uniči naš planet Zemljo. Kako se lahko, brat Putin, igraš z ognjem ter hodiš po vrvi nad eksplozivom, ki se vsak hip lahko razleti in ustvari popoln kaos, zmožen uničenja naše celotne civilizacije?”

Pedro Pablo Opeka je katoliški duhovnik iz Argentine, rojen 29. junija 1948, kot misijonar deluje na Madagaskarju. Za svojo službo revnim je bil nagrajen z Legijo časti.