Predvolilno soočenje na POP TV

Soočenje na POP TV, 3. junij 2024

V ponedeljek, 3. junija, je potekalo predvolilno soočenje, ki ga je pripravila komercialna televizij POP TV. Soočili so se predstavniki strank SDS, ki jo je zastopala nosilka liste Romana Tomc, NSi, ki jo je zastopal Matej Tonin, SLS (Peter Gregorčič) SD (Matjaž Nemec), Levica (Nataša Sukič), Vesna (Vladimir Prebilič) Resnica (Zoran Stevanovič), Klemen Grošelj (Zeleni Slovenije) in Irena Joveva (Svoboda).

V prvem delu soočenja so se sogovorniki razgovorili o konfliktu na Bližnjem Vzhodu – vprašanju dogajanja v Gazi in prizananju Palestine s strani slovenske vlade.

Priznanje Palestine veliko sprenevedanje koalicijskih strank

Ob prvem vprašanjun novinarke, kako komentira zapis Matjaža Nemca na socialnih medijih glede vložitve referendumskega vprašanja o Gazi, je Romana Tomc odgovorila, da gre pri priznanju Palestine za veliko sprenevedanje koalicijskih strank.

Pojasnila je, da je 18. januarja 2024 v Evropskem parlamentu potekalo glasovanje o resoluciji o Gazi, kjer sta stranki Svoboda in SD glasovali proti resoluciji, ki bi omogočila prekinitev ognja ob takojšnji izpustitvi talcev. 

“V SDS mislimo, da za priznanje Palestine ni ustrezen čas. Morda nekoč, ko bodo izpolnjeni pogoji in s tem dajemo opcijo koaliciji, da si premisli, saj s tem dela izjemno strateško napako,” je pojasnila Tomčeva.

Ob odgovoru Joveve, da pri priznanju Palestine ne gre za noben manever, vendar za reševanje časti Slovenije, je nosilka liste SDS Romana Tomc odgovorila, da še vedno ni s strani Joveve nobenega odgovora, zakaj je glasovala proti temu, da se omogoči prekinitev ognja ob takojšnji izpustitvi talcev.

Romana Tomc je izpostavila, da gre tu za politično igro in izkoriščanje nedolžnih žrtev ob tem pa dodala, da za razliko od stranke Svoboda, SDS zna ločiti teroristično organizacijo od demokratično izvoljene vlade.

Ob izjavi nosilke liste Levice Nataše Sukič, da je nepriznanje in zavlačevanje s priznanjem mednarodni škandal, je Tomčeva dodala: “Potem so v tem mednarodnem škandali tudi vse druge države Evropske Unije, ki Palestine niso priznale. Recimo danski parlament je pred dnevi zavrnil priznanje Palestine. Zakaj recimo Nemčija in Francija nista šli v priznanje in kje so vse tiste države, ki so se pridružile, menda jih kar nekaj čaka v vrsti, ki samo čakajo na klic premieja Goloba in se pridružijo priznanju, ampak jaz teh na žalost ne vidim.”

Pozvala je tudi Matjaža Nemca in zunanjo ministrico Tanjo Fajon (oba SD), da v kolikor si resnično prizadeva njihova stranka za mir, odideta v izrael in tam vse akterje posedeta za mizo.

Izpostavila je tudi, da je Matjaž Nemec v soočenju povedal, da je vladna koalicija neenotna pri tem ali naj prizna Palestino ali ne ter pod kakšnimi pogoji.

Ob izjavah kandidatke Joveve, da je Slovenija bila zatirana in pod pritiski vlade Janeza Janše med leti 2020 in 2022 in da gre tudi sedaj za svobodo ali nesvobodo Slovencev in Slovenk, je trenutna evropska poslanka Romana Tomc izpostavila dejstvo, da to govori članica stranke, katere predsednik je izjavil, da je potrebno Slovenijo, RTV in Policijo očistiti Janšistov ter, da to kar ta stranka dela, je popolno nasprotje tistega kar govorijo.

O splavu: Zloraba vprašanja v politične namene

V drugi polovici soočenja je bila burna razprava o pobudi “Moj glas, moja odločitev”, kjer so zbirali podpise za varno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi. Doslej je zbranih 400.000 podpisov. Pobuda od EU zahteva, da vzpostavi finančni mehanizem, ki bi državam članicam pomagal zagotavljati varen in dostopen splav za vse. Je v ospredju finančni vidik, plačilo posegov, ali osnovna pravica žensk, da odločajo o svojem telesu?

Nosilka liste SDS Romana Tomc je ob vprašanju novinarke, kdo od navzočih je oddal podpis dejala, da podpisa ni oddala, saj meni, da gre za zlorabo vprašanja v politične namene. “Pravica do splava ni pravica, ki bi se urejala na ravni EU. To je pravica vsake države, da uredi stvari po svoje.” Dodajmo, da je pravica do splava v Sloveniji že dolgo zgledno urejena. Romana Tomc meni, da je treba urejati to na nacionalnem nivoju, na ravni posamezne države.

Dejala je, da ne bo prinesla nič novega ženskam denimo na Malti, ampak le možnost denarnega povračila za opravljen splav v neki drugi državi.

Opomnila je tudi, da je bila v evropske pogodbe zapisana pravica držav do odločanja o določenih stvareh na nacionalni ravni, kamor po njenem mnenju sodi tudi pravica do splava.

Pogovor je stekel tudi o plači evropskega poslanca, kjer je Romana Tomc spomnila, da slovenski evroposlanci plačujejo tudi dohodnino v Sloveniji. Navedla je svojo plačo, 6500 evrov, za pavšal pa je dejala, da ga razkriva pristojnim inšpekcijskim službam Evropskega parlamenta in Komisiji za preprečevanje korupcije.

O volitvah

Ob koncu soočenja je Tomčeva pozvala državljanke in državljane Slovenije, da se udeležijo volitev v nedeljo in ne na predčasnih volitvah.

“Kajti te predčasne volitve imajo nad sabo neko senco dvoma. Nismo uspeli z našo zahtevo, da se volilni lističi preštevajo sproti, zato mislimo, da je najbolj varno, če glasujete kar v nedeljo,”je še dejala.

Vir 

M. D.