Požar v Zalogu: nasvet priznane zdravnice in mnenje pravnika o tem dihanju strupenih dioksinov

Zalog, občina Straža, požar 20. 7. 2017.

Priznana zdravnica, ki ima dolgoletne izkušnje tudi z razstrupljanjem, je objavila nasvete za razstrupljanje vseh, ki so vdihovali strupene dioksine, pa tudi vrtov, dvorišč itd. Priznani slovenski nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice pa se sprašuje: Pa kaj vam je, da mirno dihate dioksine.

Gasilci številnih Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) in Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto pospešeno ter pridno premetavajo, gasijo in odvažajo odpadke s pogorišča podjetja Ekosistemi iz Zaloga pri Novem mestu. V petek zvečer so pristojni sicer preklicali ukrep evakuacije in so se domačini lahko vrnili na domove. Kljub temu pa prebivalcem še vedno priporočajo, naj se ne zadržujejo na prostem, naj se raje držijo zaprtih prostorov in naj imajo zaprta okna.

Priporočilo dolgoletne zdravnice tudi z izkušnjami s področja razstrupljanja

Ob tem so se javno oglasili tudi nekateri znani Slovenci in Slovenke. V nadaljevanju Znana zdravnica mag. Vesna Barovič, doktorica medicine, avtorica številnih prispevkov tudi s področja razstrupljanja, in dolgoletna zdravnica, ki je bila zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, zdaj pa deluje v Centru zdravja Carniola v Ljubljani, je na svojem Facebook profilu zapisala:

“Prebivalcem Vrhnike in okolice ter Zaloga pri Novem mestu in okolice bi svetovala za razstrupljanje:

Uživanje naravnih kelatorjev:

  • ZEOLIT po navodilu proizvajalca (do 30 EUR 500 g),
  • VITAMIN C do 3 g dnevno za odrasle (1000 g vitamina C je okoli 12 EUR)
  • AKTIVNO OGLJE po navodilu proizvajalca.”

V nadaljevanju svetuje: posipanje vrtov, gred, travnikov, njiv, vodnih površin, dvorišč s POLJEDELSKIM ZEOLITOM.

Za slednje je zapisala: “Poraba je nizka, ker ima zeolit zelo veliko absorbcijsko površino ( 1000 m2 na gram zeolita).

Druge kelatorje, kot so EDTA, BAL, penicilamin, deferoksamin itd., ki jih ponujajo na spletu odsvetujem, ker lahko povzročijo zelo hude komplikacije. Jemanje teh zdravil mora biti pod nadzorom in ustrezno.”

Mnenje znanega slovenskega pravnika in nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice

Oglasil se je tudi znani slovenski pravnik dr. Boštjan M. Zupančič in nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Na svojem Facebook profilu je zapisal:

“Ta, že četrti požar, nevarnih snovi s Sloveniji terja, da gredo ljudje na ulice. Debilni in debeli obrazi birokratk, ki sedijo v pisarnah in prekladajo papirje –, tega mora biti konec. ŠTIRJE POŽARI!!! Če bi bilo to v Franciji, pa takih debilov nimajo in tam se to ne zgodi –, BI BILA ZE REVOLUCIJA. Pa kaj vam je Slovenclji, da mirno dihate dioksine itd. po tem, ko ste te birokratske salabajzarje leta in leta opozarjali na nevarnosti??? Tu se ta pseudo-pravna država neha. Pravnega jezika sploh ne razumejo. ODZVALI SE BODO SELE NA ULICO IN ODKRIT REVOLT…!”

 

Mag. Barovičeva je naknadno na svojem Facebooku objavila še naslednje:

“Ljudje na področjih, ki so jih zastrupili nedavni požari in je dež spral toksine iz zraka na površino zemlje:

posipajte vrtove, njive, luže, mlake, tudi tekoče vode, dvorišča, igrišča z ZEOLITOM. 25 kg vreča zadostuje za tisoče kvadratnih metrov.

Sebe pa boste v precejšnji meri zaščitili in razstrupili z 12-dnevno kuro z vitaminom C. Odmerek je ena rezana žlička vitamina C v prahu kot limonada na dan. Plastična žlička za odmerjanje, recimo, otroškega sirupa.”