Potrjenih 937 okužb, novih 44 v naših občinah

(vir: pixabay.com)

Včeraj, v četrtek, so v Sloveniji opravili 5502 PCR testov in potrdili 937 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 17 odstotkov. Opravljenih pa je bilo tudi 25.564 hitrih antigenskih testov.

Včeraj je bilo potrjenih 21,5 odstotka več okužb kot prejšnji četrtek.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 485 bolnikov s covidom-19 (23 več kot dan prej), od tega 88 na oddelkih intenzivne nege (3 več). V bolnišnice so včeraj sprejeli 62 oseb, kar je največ od začetka februarja. Iz bolnišnic so odpustili 29 oseb, deset bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je naraslo na 776. Najvišjo sedemdnevno pojavnost beležijo v obalno-kraški regiji ter na Koroškem in v Zasavju.

V rumeni fazi so trenutno tri regije, razmere se v primorsko-notranjski in jugovzhodni regiji slabšajo, v posavski pa za zdaj ostajajo relativno stabilne.

V Jugovzhodni Sloveniji so včeraj potrdili 44 novih okužb, in sicer:

  1. Dolenjska, 30 okužb: Novo mesto 15, Trebnje 8, Šmarješke Toplice 2, Šentjernej 1, Žužemberk 1, Mirna Peč 1, Mokronog – Trebelno 1, Šentrupert 1,
  2. Bela krajina, 10 okužb: Črnomelj 9, Metlika 1
  3. Kočevsko-ribniško, 4 okužbe: Kočevje 2, Kostel 1, Osilnica 1

V regiji je 618 okuženih oseb.

V državi je trenutno 10.315 okuženih oseb. Do vključno četrtka je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 179.351 oseb, z dvema pa 99.266.

Doslej so skupno potrdili 204.479 okužb z novim koronavirusom.

Z novinarske konference: Situacija se ponovno giba v smer, kamor si ne želimo

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci dejala, da se epidemiološka situacija v državi ponovno giba v smer, kamor si ne želimo, vzrok je verjetno v večji pojavnosti angleške različice virusa. Skupina zato o sproščanju ukrepov v ponedeljek ne bo mogla razpravljati, verjetno bodo šla razmišljanja v nasprotno smer.

Ponovno naraščajo pritiski na bolnišnice

Novo okuženi glede na starosti

Opozorila je, da se število okužb z novim koronavirusom znova povečuje v skupinah ljudi, ki v večji meri potrebujejo bolnišnično zdravljenje, gre za starejše od 55 let, medtem ko je v populaciji starejših, kjer je že veliko precepljenih, število novih okužb nizko.

Tako ponovno naraščajo pritiski covidnih bolnikov na bolnišnice, kar pomeni, da se bo trend zmanjševanja oddelkov, kjer zdravijo bolnike s covidom-19, začel zaustavljati. Posledično pa ne bodo mogli v taki meri sproščati redne programe oz. nenujne zdravstvene storitve, je dodala.

Vzroka za slabšanje epidemiološke situacije v državi ne vidi v odpiranju šol in območnem odpiranju gostinskih teras, saj se podatki za šole niso kaj bistveno poslabšali, prav tako ne stanje v regijah z odprtimi terasami.

Po njenem mnenju je najverjetneje vzrok v večji pojavnosti novih različic koronavirusa v državi, zlasti bolj kužne angleške različice.

Opozorila je, da se v tem trenutku na oddelkih za intenzivno terapijo povečuje število oseb, ki se vračajo iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer so bili na obiskih pri svojcih. Zato vse, ki se vračajo z obiskov iz tujine, poziva, naj bodo previdni tudi na obiskih ter naj po vrnitvi upoštevajo vse preventivne ukrepe in se gredo ob najmanjšem sumu na okužbo tudi testirati.

Podatki za četrtek, 18. marec 2021:

 Vir: Vlada RS in COVID-19 Sledilnik

C. R.