Posledice dveh maturantskih izletov v Španiji niso hec

Lloret dr Mar, Španija

Dva maturantska izleta, novomeških in gorenjskih srednjih šol, s skupno 565 dijaki sta prinesla 205 okužb pri dijakih in 94 drugih okuženih, ki so bili v stiku z njimi. Skupno je to 299 okuženih. V karanteni je še 758 oseb, t. i. visoko tveganih stikov.

Prvi rezultati so potrdili okužbo z različico delta.

Dijaki novomeških srednjih šol

Skupina 334 dijakov novomeških srednjih šol se je z maturantskega izleta v Španiji vrnila v soboto, 3. julija 2021. Iz Slovenije do Španije so potovali z avtobusi, bivali so v hotelu Maria del Mar v kraju Loret de Mar, kjer so bili od 27. junija do 3. julija. V Slovenijo so se vrnili z avtobusi, skupina dijakov je iz Barcelone do Benetk 3. julija potovala tudi z letalom.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bil o pozitivnih rezultatih hitrih testov pri udeležencih izleta obveščen v ponedeljek, 5. julija 2021.

Do včeraj, 19. julija 2021, je bilo med dijaki novomeških srednjih šol potrjenih 136 okužb z novim koronavirusom, še 83 je bilo sekundarnih okužb, kar pomeni, da so okuženi dijaki okužili še 83 ostalih oseb, ki so bili z njimi v stiku. Skupno je to 219 okuženih oseb.

Hkrati je epidemiološka služba NIJZ prepoznala še 456 visokorizičnih kontaktov potrjenih okužb znotraj tega izbruha. Za 454 oseb so epidemiologi predlagali karanteno na domu. Karanteni nista bili odrejeni dvema osebama, ki sta bili v stiku z okuženimi: to sta bila prebolevnik in cepljeni.

Bilanca izleta dijakov novomeških srednjih šol je torej 219 okuženih in 454 oseb v karanteni.

Epidemiološka preiskava udeležencev s potrjeno okužbo in njihovih stikov poteka sproti in takoj,  ko je okužba pri osebi potrjena.

Udeležence izleta bi o okužbah moral obvestiti organizator, to je bila agencija CMT iz Ljubljane, česar pa ta ni storil, zato je dijake obveščala kar NIJZ.

Dijaki gorenjskih srednji šol

Nadalje se je v četrtek, 8. julija 2021, iz Španije vrnila nova skupina 231 maturantov, tokrat dijakov z Gorenjske. Vrnili naj bi se iz Katalonije. Med temi je bilo potrjenih 69 okužb pri dijakih in 11 sekundarnih okužb (te so okužili dijaki) ter 304 visoko tveganih stikov.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

M. D.