Priporočilo: “Če odhajate na dopust v tujino, se vrnite vsaj do 15. avgusta”

Dr. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje

“Na četrti val ni več treba čakati, saj je ta že tukaj in se razvija, kar je treba sprejeti z vso resnostjo. Vsem, ki morda še odhajate na dopust v tujino, priporočam, da se vrnete vsaj do 15. avgusta in ne hodite takoj po vrnitvi z dopustov k starejšim sorodnikom in se vsaj nekaj časa zadržujte v izolaciji.”

Tako je na današnji novinarski konferenci povedal dr. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Krek je še opozoril:

– Bodite pozorni pri načrtovanju potovanj. Spremljajte epidemiološke razmere, ki se hitro spreminjajo.

– Vsi sevi virusa so osvojili skoraj ves svet. Trenutno nas najbolj skrbi indijski sev in njegov podsev delta plus.

– Virus, ki trenutno vstopa v naš prostor, je 2-krat bolj kužen kot tisti, s katerim smo se soočali lansko jesen. Nahajamo se na delu sveta, ki je lahko srečen, da lahko vsakemu državljanu omogočimo polno cepljenje. Mnoge države v svetu tega nimajo.

Dogajanje v prihodnjih tednih bo po mnenju epidemiolog odvisno od tega, koliko bomo precepljeni, pa tudi ali smo se naučili živeti tako, da ne dovolimo prenašanja virusa naokoli.

Dr. Milan Krek je opozoril tudi na previdnost pri udeležbi na različnih poletnih zabavah, ki so namenjene le za prebolele, cepljene in testirane, ostali pa naj se jih izogibajo.

Po podatkih NIJZ je doslej za covid-19 zbolelo že 2,45 odstotka svetovnega prebivalstva, od tega jih je več kot štiri milijone že umrlo. Samo v tednu med 5. in 11. julijem je bilo po svetu odkritih tri milijone novih primerov okužbe, največje povišanje, za kar četrtino, v vzhodnem Sredozemlju, medtem ko Evropa beleži 20-odstotno povišanje.

C. R.