Poskus brutalnega političnega prevzema RTV Slovenija

(vir: arhiv)

Kolegij predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič je danes odločil, da bo državni zbor obravnaval vladni predlog novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija in to po nujnem postopku, ki je mogoč samo v primeru vojne, naravnih katastrof ali nevarnosti težko popravljivih posledic za državo. Za obravnavo po nujnem postopku so glasovali v koaliciji, medtem ko so bili v SDS proti. V NSi se seje niso udeležili.

Tako brutalne in neposredne kadrovske čistke, kot jo zdaj izvajajo v koaliciji, v Sloveniji še ni bilo.

Po nujnem postopku bodo torej obravnavali in nedvomno tudi sprejeli, saj ima vladajoča koalicija potrebno večino v državnem zboru, novelo zakona, s pomočjo katere bo koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) odstavila generalnega direktorja RTV Slovenija, direktorja televizije, direktorja radia in celoten programski ter nadzorni svet RTV Slovenija.

Zanimivo je, da je poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc že maja predlagala enako in takrat je bilo izglasovano, da bo državni zbor spremembe sprejel po skrajšanem postopku. Zdaj pa je vlada Šetinc Paškovo dobesedno pohodila s predlogom kulturne ministrice Aste Vrečko (Levica), ki predlaga povsem enako politično čistko vrha RTV Slovenija, le da tokrat po nujnem postopku.

Vedno dobro poučeni novinar in urednik Bojan Požar pa je že včeraj na Twitterju objavil nekaj informacij iz zakulisja vladne koalicije, povezanih s predlogom sprememb zakona o RTV Sloveniji. Zapisal je:

– gre za projekt stranke Levica in stranke SD proti – Golobu oz. Gibanju Svoboda, ker je slednji “premočan”;
– na RTV vse pozicije itak držita Levica in SD, Golob nima nič;
– poslanka Mojca Pašek Šetinc iz Gibanja Svoboda tukaj (spet) igra vlogo koristnega idiota za stranki Levica in SD.

Evropska poslanka Romana Tomc pa je na Twitterju zapisala, da je današnji dan zasedanja Evropskega parlamenta začela s pogovorom z Vero Juorovo, podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko za vrednote in preglednost. Tomčeva je komisarko seznanila s poskusom brutalnega političnega prevzema RTV Slovenija. In objavila fotografijo.

Romana Tomc v pogovoru z Vero Juorovo, podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko. (vir: Twitter)

A. L.