Podražitve: Končno prišli na spregled in zavajali!

(Od leve): Gospodarski minister Matjaž Han (SD), predsednik vlade Robert Golob in minister za infrastrukturo, Golobov energetski sopotnik Bojan Kumer. (vir: arhiv)

Tretji dan pomanjkanja goriv in panike na slovenskih bencinskih servisih sta se danes končno zbudila tudi Robert Golob, novi predsednik vlade, in Matjaž Han, novi minister za gospodarski razvoj.

Golob je pomanjkanje goriva označil “za škandal”, Han je šel še nekoliko dlje, oba pa sta obtožila trgovce, kar je najlažje in najbolj priročno, predvsem pa prelaganje odgovornosti na druge.

Han je povedal, da so svetovni trendi taki, da se nafta nenormalno draži, Slovenija nima nobene rezerve, da bi znižala cene goriv, za pomanjkanje naj bi bila kriva tudi logistika, med drugim tudi povečan promet na cestah.

Kakšna so dejstva?

Kdor je bil v teh dneh na cestah, je lahko ugotovil, da je promet res povečan, kar je glede na turistično sezono tudi pričakovano, ni pa bilo nobenih večjih zastojev na cestah.

Nadalje ne držijo niti Hanove trditve o visokih cenah surove nafte na svetovnih trgih. Iz grafa, ki ga objavljamo, je razvidno, da je cena nafte približno na spodnji polovici nihanja v zadnjega pol leta. Giblje se okrog 120 dolarjev za sod.

Tudi ni res, da država nima nobenega vzvoda za nižanje cen. Vlada Roberta Goloba bi v cene lahko posegla z nižjim davkom na dodano vrednost ali v katero koli drugo postavko v ceni, pa tega ni pripravljena storiti. Nasprotno. Z višjo maloprodajno ceno bodo v državno blagajno pobrali še več davka. Nižji 5% DDV (zdaj 22 %) je že maja predlagala tudi SDS, pa jih ne slišijo.

In nadalje: Golobova vlada je spremenila model izračuna maloprodajne cene.

Primerjava z letom 2008

Ob tem še spomnimo, da je bil sodček surove nafte v letu 2008 pri okoli 140 dolarjev, danes je okoli 120 dolarjev. Cene goriv leta 2008 so bile: 95-okt. bencin 1,20 evra, dizel 1,294 evra (na dan 17. 6. 2008, vir: Delo).

Danes, ob ceni 120 dolarjev za sodček nafte pa je cena okoli 1,80 evra. Ob več kot 16 % nižji ceni nafte je bencin dražji za 50 %.

Sestava cene litra bencina je naslednja:

Vir: Finance

Trenutna cena surove nafte na svetovnih trgih:

Cena surove nafte na svetovnih trgih leta 2008:

 

Cene goriv junija 2008:

J. M.