Poročilo hrvaškega pravosodnega ministrstva o smrti Roberta Rotarja

Hiša v kraju Diklo pri Zadru. Vir: Slobodna Dalmacija

Hrvaška tiskovna agencija (Hina) je včeraj objavila sporočilo hrvaškega pravosodnega ministrstva za pravosodje o okoliščinah smrti Roberta Rotarja, znanega lastnika novomeškega podjetja Mirage, ki je pred leti tiskalo avtomobilske nalepke.

Hrvaško ministrstvo je pojasnilo, da se je pokojni Rotar nenadoma zrušil v sobi zadrskega zapora, udaril z glavo ob rob mize, ostal brez zavesti in nato umrl v bolnišnici.

Sporočili so:

»V zaporu v Zadru se je 5. avgusta 2017 okoli 10.10 ure pripornik, ki je bil v preiskavi, nenadoma zrušil in pri tem udaril z glavo ob rob mize ter ostal brez zavesti.

Uslužbenci pravosodne policije in drugi priprti so mu takoj nudili prvo pomoč. Poklicali so Nujno medicinsko pomoč, ki je v zapor v Zadru prišla ob 10.21 uri in zaporniku nudila prvo pomoč. Odpeljali so ga v Splošno bolnico Zadar, kjer je ob 11.05 umrl.

Uslužbenci zapora v Zadru so o dogodku obvestili Policijsko postajo Zadar, pravosodne organe in družino preminulega.«

Dodali so, da je bil Rotar, 47-letni Slovenec z zadrskim naslovom prebivališča, v preiskovalni zapor priveden 2. avgusta 2017 in nameščen »v sobo še s tremi preiskovalnimi priporniki«. Soba je bila velika 20 kvadratnih metrov, stropi so bili visoki 3 metre. V sobi, veliki 20 kvadratnih metrov, so bili torej 4 priporniki.

Po privedbi v pripor so ga 3. avgusta tudi zdravniško pregledali v zaporniški ambulanti in mu odredili potrebno zdravniško terapijo.

Nato pa je 4. avgusta ob 22.54 Rotar potožil zaradi bolečin v prsih in glavobola. Poklicali so nujno medicinsko pomoč, ki mu je v času od 23.20 do 23.40 nudila zdravniško pomoč. Pri tem so zdravniki ocenili, da ni potrebe po dodatni medicinski oskrbi. Postavili so diagnozo anksioznost (tesnoba) in palpitacija (pospešeno bitje srca).

Članek je izvorno objavljen tukaj: ezadar.rtl./slovenac-robert-rotar-preminuo-

Včeraj so nato v zadrski splošni bolnišnici opravili še obdukcijo. Rezultati so pokazali, da je bil vzrok smrti – odpoved srca.

Robert Rotar (vir: Zadarski.hr)

Spletni portal zadarski.hr je tako pozno sinoči poročal, da je zaradi Rotarjeve smrti v zaporu letni dopust prekinil hrvaški pravosodni minister Davor Bošnjaković. Obiskal je zapor in se tam sešel z vodstvom ter priporniki. V tem času so bili znani rezultati obdukcije in minister je nato samo še izrekel sožalje Rotarjevi družini.

Članek spletnega portala zadarski.hr je dostopen tukaj: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Hina je še poročala, da je Rotar v Zadru živel 15 let, vodil več podjetij, med katerimi so bile nekatere registrirane tudi za grafično-tiskarsko dejavnost. Policija pa je nato v njegovi vili v kraju Diklo (na naslovni sliki) našla vzorce za izdelavo osebnih dokumentov več različnih držav, pa tudi material za to izdelavo. Rotar je odgovarjal, da gre za sofisticirano opremo, ki jo je uporabljal za grafično dejavnost.

Dodajmo, da se to poročilo nekoliko razlikuje od prvotnega. V soboto so namreč poročali, da mu je najprej postalo slabo v celici zadrskega zapora, padel je in si pri tem poškodoval glavo. Na pomoč so mu priskočili sojetniki, ki so skušali krvavitev zaustaviti, nato pa so ga pazniki reanimirali do prihoda nujne zdravniške pomoči. Uspelo jim je celo vzpostaviti stik z njim, vendar pa je nato na poti do bolnišnice izgubil boj za življenje. O tem smo poročali tukaj: zadarski-list-poroca