Opozorila: Voda ni primerna za uporabo (čudno!), oljni madeži na Krki

Dogaja se to, kar smo napovedali. Po sinočnjem obilnejšem deževju je podtalnica na območju Zaloga in Loke pri Straži prešla tudi v reko Krko. Na reki so se namreč že pojavili oljni madeži. Hkrati so občani pristojne opozorili tudi na onesnaženo vodo v vodnjakih.

O tem, kaj se dogaja z vodo na ožjem in širšem območju druge največje okoljske katastrofe v državi (po Kemisu na Vrhniki), smo poročali tukaj: Rezultatov še vedno ni, analize ni nihče še niti naročil

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) pa je danes le sporočil, da voda iz vodnjakov, kot jo lahko vidimo tudi fotografiji, ni primerna za uporabo. Črno, smrdečo vodo so dali v analizo, rezultate “še pričakujejo”. Prebivalstvo pa obveščajo, da takšna voda iz vodnjakov ni primerna za uporabo ne za ljudi, ne za živali in tudi ne za zalivanje.

Posledice katastrofalnega požara v podjetju Ekosistemi, ki ima sedež v Celju, v Zalogu pa zgolj poslovno enoto, so se tako začele kazati v vsej svoji razsežnosti. Navkljub temu, da je lastnik Tomislav Kovačič, ki sam živi pri Celju, trdil, da v Zalogu niso goreli nevarni odpadki. Nekateri so tudi že začeli pozivati vladnega predsednika in okoljsko ministrico, naj prideta v Zalog in okoliška naselja ter s takšno vodo nazdravita s tamkajšnjimi prebivalci. Fotografija črne smrdeče vode je namreč zaokrožila po družbenih omrežjih. Morda so tudi ti pozivi in naše objave v preteklih dneh pripomogli, da so se pristojni končno le zbudili. Še v petek namreč nihče na občini Straža še niti pomislil ni, da bi naročil dodatne analize reke Krke. O takšni Krki, kot jo vidimo na sliki, pa bomo očitno še dolgo sanjali.

Pripis: Naslov je sarkastičen, kot bi kdo sploh pomislil, da to črno smrdečo vodo lahko uporabi za kaj. Pri današnjih opozorilih, 18 dni po požaru v Zalogu, gre v bistvu za podcenjevanje prebivalcev, ki si zaslužijo predvsem hitro ukrepanje. Ne pa, da sami zbirajo dokaze in jih nosijo pristojnim ter dobesedno moledujejo, naj ukrepajo.