Kaj je novega pri Akrapovičevih?

Vir: akrapovic.com

Podjetje Akrapovič s sedežem v naselju Malo Hudo pri Ivančni Gorici, je v letošnjem prvem polletju ustvarilo 54 milijonov evrov prihodkov. Lanski izid so presegli za 6 %. Ob tem so rezultati nekoliko manjši od načrtovanih, razlog za to je bil v pomanjkanju ustreznega kadra. Znano je, da podjetje išče dobre varilce. V zadnjih tednih pa se stanje glede kadra izboljšuje, zastavljene načrte nameravajo nadoknaditi do konca leta.

Načrtujejo, da bodo presegli zgodovinsko raven za podjetje, to je 100 milijonov evrov prihodkov in 12,5 milijona evrov čistega dobička. To bi bilo toliko dobička kot so ga imeli v letu 2016. Že spomladi pa so v podjetju presegli število 1000 zaposlenih. Od tega jih je v poslovni enoti v Črnomlju nekaj več kot 700, v Ivančni Gorici pa okrog 300. V podjetju kot celoti so letos zaposlili okrog 80 oseb, do konca leta jih nameravajo še blizu 40. Ob koncu leta naj bi jih bilo skupno okrog 1100.

V podjetju sicer še vedno velja, da vsakemu zaposlenemu, ki v podjetje pripelje primernega novega delavca, izplačajo po 250 evrov bruto nagrade.

Glavni izdelki podjetja Akrapovič so motociklistični izpušni sistemi (okrog tri četrtine celotne proizvodne), preostali del pa so sistemi za avtomobile. V Sloveniji prodajo zelo malo, manj kot odstotek proizvedenega. Največ prodajo v državah Evropske unije (v Nemčiji, Franciji in Italiji), prodajo pa že dlje časa vztrajno krepijo tudi v ZDA in na Kitajskem.