Pomembna obvestila tako za Črnomaljce kot Metličane

Postavljen šotor ob ZD Črnomelj, ki ga bodo danes zamenjali s kontejnerjem. (foto: MD)

Ob črnomaljskim zdravstvenim domom (ZD) so sinoči postavili večji šotor. Čemu je ta namenjen? Prevzeli so tudi zdravstveno obravnavo občanov iz ZD Metlika. Hkrati zaposleni iz Centra za krepitev zdravja v ZD Črnomelj delujejo v partnerstvu z zaposlenimi v ZD Metlika.

Postavlja se vprašanje, ali so se medicinske sestre obeh domov v preteklem tednu srečale in so bile v stiku.

Eva Čemas, direktorica ZD Črnomelj, nam je na vprašanja odgovorila, da so v ZD v petek, 6. marca 2020, zvečer začasno prevzeli pokrivanje področja Metlike z nujno medicinsko pomočjo.  Vzpostavili so dve ekipi nujne medicinske pomoči. Poleg tega imajo vzpostavljeno okrepljeno ekipo voznikov za sanitetne prevoze.

Začasno opravljajo tudi dializne prevoze za omenjeno področje, danes prevzemajo tudi patronažne obiske.

Čemasova je pojasnila, da imajo v ZD Črnomelj določeno izolacijsko sobo za primere nalezljivih bolezni. Glede na to, da je bil v času vikenda povečan obisk pacientov, ki so jih morali po epidemioloških in kliničnih merilih pogledati v sobi za izolacijo, so se preventivno odločili, da pripravijo dodaten prostor za izolacijo v primeru, če bi bilo številčno teh uporabnikov več.

Zato so se skupaj s občinskim štabom Civilne zaščite Občine Črnomelj dogovorili, da postavijo šotor. Gre za izključno preventivno ravnanje z namenom pripravljenosti.

Ob tej priložnosti ponovno naprošajo občane, da upoštevajo protokol oziroma navodila.

Na vprašanje o stiku zaposlenih v obeh zdravstvenih domovih, pa je Čemasova pojasnila, da so zaposleni v ZD Črnomelj, ki so bili v preteklem tednu v ZD Metlika, preventivno ostali doma.

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji trenutno 19 okuženih, tri več kot včeraj. Ena dodatna okužba je iz Vodic, za ostali dve še ni podatkov.

A. L.