Policisti skupaj z redarji preverjajo psihofično stanje voznikov

Med 11. in 24. decembrom policisti po vsej Sloveniji preverjajo psihofizično stanje voznikov motornih vozil. Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevajo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih drog. Danes so policisti v sodelovanju z občinskimi redarji Mestne občine Novo mesto preverjali psihofizično stanje voznikov, pozorni pa so bili tudi na kršitve, ki se nanašajo na uporabo varnostnega pasu in uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Hujših kršitev v dopoldanskih urah niso zaznali.

Voznike so opozarjali na posledice vožnje pod vplivom alkohola in jim delili letake z naslovom “Premisli. Alkohol ubija”.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so alkoholizirani vozniki v lanskem letu povzročili 167 prometnih nesreč, kar je 43 več, kot leto pred tem. V teh nesrečah je umrlo šest ljudi, 16 se jih je hudo poškodovalo, 48 pa jih je utrpelo lažje poškodbe. 118 voznikov, ki so povzročili nesreče, je imelo organizmu več kot 1,10 gramov alkohola na kilogram krvi, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je znašala 1,48 g/kg. Letos so pijani vozniki povzročili že 136 prometnih nesreč, 92 povzročiteljev je imelo več kot 1,10 gramov alkohola na kilogram krvi.

Najpogostejša vzroka prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola, ostajata neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje.

C. R.