Policija: Zapisnika, njegove vsebine in priprav na migrantske centre ne zanikajo

Mejna reka Kolpa.

Policija sestanka in zapisnika ter njegove vsebine, ki smo ga objavili včeraj, ni zanikala. Dodajajo pa, da se bodo o postavitvi migrantskega centra “pravočasno pogovorili s predstavniki lokalne skupnosti”. Od županov in občinskih svetnikov bo torej zelo odvisno, ali bo prek njihovega območja potekala migrantska pot, ki jo nameravajo vladajoči še dodatno okrepiti s podpisom t. i. marakeške deklaracije decembra v Maroku.

V včerajšnjem odzivu so s Policije zapisali, da odločitev o vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra v Metliki še ni sprejeta. Spomnimo. V zapisniku, ki smo ga objavili, je navedeno priporočilo policije, naj to predhodno potrdi minister ali državni sekretar na notranjem ministrstvu. Iz pojasnila tako lahko sklepamo le, da tega sklepa uradno še nimajo. To je tudi vse, kar nam to sporočilo v tem delu pove. Zapisnik je objavljen tukaj: crno-na-belem

V policiji nadalje obljubljajo, da se bodo o postavitvi “pravočasno pogovorili s predstavniki lokalne skupnosti”. Očitno je, da bo tu veliko odvisno tudi od županov in občinskih svetov.

Nadalje pojasnjujejo, da vsak projekt terja svoje formalnosti, zato je treba predhodno opraviti “vrsto pripravljalnih dejanj”. Pri tem naštevajo gradbena dela, izvedbo javnih razpisov, povezanih z deli, nabavo potrebnih materialno-tehničnih sredstev za  vzpostavitev centra in nudenja nujne oskrbe pri zagotavljanju osnovnih človeških potreb in podobno. Načrtovanih del v Metliki ne zanikajo.

Zakaj anti vandal oprema?

V včerajšnjem odzivu so namenili več pozornosti tudi namestitvi “anti-vandal opreme”, ki bo preprečevala namerne poškodbe in poskuse napadov na policiste in druge zaposlene in s tem preprečiti morebitne pobege. V bistvu so s tem priznali, da ne gre zgolj za miroljubne tujce in da lahko pričakujemo marsikaj.

Zapisali so še, da gre za upoštevanje standardov, ki jih je Policija zavezana upoštevati pri svojem delu, osnovni cilj vseh načrtovanih ukrepov pa je predvsem zagotovitev višje stopnje varnosti državljank in državljanov. Dodali so, da si Policija po najboljših močeh prizadeva zajeziti nezakonite migracije na območje Republike Slovenije iz smeri Republike Hrvaške.

Zapisali so še, da je delo policistov zaradi nenehnega pritiska nezakonitih migracij na najbolj obremenjenih policijskih upravah v trenutnih razmerah oteženo. To sicer ni nobena skrivnost. Kot vemo, gre tu za PU Novo mesto in PU Koper. Na območju PU Novo mesto nezakonito prečka mejo okoli 41 % vseh migrantov, na PU Koper pa 43 % vseh.

Policija navaja, da kapacitete policijskih postaj in prostori za pridržanja ne zadoščajo
za normalno delovanje, saj enote obravnavajo na dan tudi do 50 nezakonitih migrantov.

Slednje pa zelo zmoti. Na portalu Moja Dolenjska dnevno spremljamo poročila vseh policijskih uprav v Sloveniji. Dni, ko naj bi poročali o 50 nezakonitih prehodih meje, je bilo letos zelo malo.

To tudi potrjuje dvome in mnenja nekaterih, da v dnevnih poročilih ne izvemo vsega, kar se dogaja na t. i. migrantskem področju.

S Policije navajajo še, da nezakonite migracije in postopki s tujci na policijskih postajah obremenjujejo policijske postaje, ki so prvenstveno namenjene lokalni skupnosti.

No, s tem sporočilom pa po oceni poznavalcev javnost že poskušajo pripraviti na to, da je postavitev večjega števila registracijsko-sprejemnih migrantskih centrov ob južni meji potrebna. Tudi takšna piarovska pojasnila so med poznavalci razmer že dlje časa pričakovana.

J. M.