Policija prosi za kadrovske okrepitve, stanje pri varovanju meje in na cestah je alarmantno

Število nezakonitih prehodov meje je bilo v prvi polovici leta 2019 višje za 47,1 odstotka, število smrtnih žrtev na cestah za tretjino višje, Policiji primanjkuje okoli 860 policistov, kadrovska zasedba je v povprečju 70-, ponekod celo manj kot 60-odstotna.

(vir: policija.si)

Včerajšnja objava predloga za vpoklic pomožnih policistov za zavarovanje državne meje med vladnimi gradivi ponovno dokazuje, da vladnemu predsedniku Marjanu Šarcu ni niti po naključju v interesu, da državno južno mejo, ki je hkrati tudi zunanja schengenska meja EU, pravočasno in učinkovito zavaruje pred nezakonitimi prehodi ilegalnih migrantov. Policiji primanjkuje vsaj 860 policistov, kadrovska zasedba je okoli 70-odstotna, na nekaterih policijskih postajah celo 60- ali še manj odstotna.

Policistov primanjkuje, skrb vzbujajoče je tudi, da se je število smrtnih žrtev do sredine junija letos povečalo za tretjino. Zaradi letnih dopustov je stanje še slabše, na to so pravočasno opozorili v Policiji, vendar je bilo gradivo za vladno obravnavo na spletni strani vlade objavljeno šele včeraj. Dokler bo sprejeto, pa bo glavnina že mimo.

Na predlog generalne direktorice slovenske policije mag. Tatjane Bobnar je ministrstvo za notranje zadeve včeraj v vladno proceduro posredovalo predlog za vpoklic pomožnih policistov za zavarovanje državne meje. Iz podatkov je možno sklepati, da je bil predlog pripravljen že vsaj pred mesecem dni, na vladni strani pa se je med gradivi v obravnavi pojavilo šele včeraj, 31. julija 2019.

Vlada pod vodstvom Marjana Šarca je imela sicer včeraj tudi dopisno sejo, vendar tega gradiva niso obravnavali.

Iz obrazložitve predloga za vpoklic pomožnih policistov pa je razvidno, da slovenski policiji za varovanje državne meje po schengenskih standardih primanjkuje okoli 860 policistov. Kadrovska zasedenost je povprečno 70-odstotna, na nekaterih policijskih postajah celo 60 odstotkov ali manj. Pri tem je vodstvo policije navedlo tudi obdobje letnih dopustov (kar je v polnem razmahu).

Opozorili so, da bo izraba letnih dopustov število policistov na policijskih postajah še dodatno zmanjšalo.

Število smrtnih žrtev zgolj do 17. junija za tretjino večje kot lani v tem času

Opozarjajo še na poslabšano prometno varnost udeležencev na slovenskih cestah. Število smrtnih žrtev se je letos samo do 17. junija 2019 (kar je bil presečni datum za pripravo gradiva) povečalo za tretjino (33,3 odstotka). Do tega datuma je na cestah umrlo 52 oseb, lani je bilo smrtnih žrtev 39. Policija navaja, da je stanje možno izboljšati samo z dolgoročnimi ukrepi in večjo prisotnostjo policistov na kritičnih točkah.

Policisti obremenjeni tudi z varovanji različnih dogodkov

Izpostavili so še več obsežnih in zahtevnejših dogodkov, kjer so morali policisti izvajati posebno varovanje in pri tem omenili dogodek Tri morja (srečanje predsednikov več držav) in kolesarsko dirko po Sloveniji. Izvedba omenjenih varovanj pa je terjala angažiranje večjega števila policistov. V jesenskem delu policija načrtuje izvedbo varovanj še nekaj večjih in zahtevnejših varnostnih dogodkov, med katerimi sta tudi Zasedanje vojaškega odbora zveze NATO (MCC19) in akcija VIP »Forum 2019«, ki bosta potekala septembra 2019 v Ljubljani.

Pomožni policisti so večinoma angažirani za pomoč pri varovanju državne meje

Velika večina pomožnih policistov je angažirana za pomoč pri varovanje državne meje oziroma preprečevanje ilegalnih migracij, pa tudi za nadomeščanje rednih policistov, ki so opravljali zavarovanje zahtevnejših dogodkov.

V letošnjem letu je bilo vpoklicanih že okoli 460 pomožnih policistov, ki so v povprečju opravili okoli 30 odstotkov služb od zakonsko omejenih 30 dni.

(foto: PU Novo mesto)

Policija še napoveduje, da se bo obvladovanje varnostnih izzivov tudi v nadaljevanju leta stopnjevalo, prav tako je moč pričakovati povečan obseg nalog na različnih področjih dela policije. Zato so predlagali, da vlada sprejme sklep, s katerim se lahko preseže zakonsko določeno omejitev vpoklica pomožnih policistov 30 dni.

V vladnem gradivu se pri podatkih o migrantih sicer sklicujejo na podatke do 16. junija 2019. Navajajo, da policija ugotavlja povečanje ilegalnih migracij na zunanji kopenski schengenski meji, ki v prvi polovici leta (od 1. 1. 2019 do 16. 6. 2019) predstavlja 45,2-odstotni porast v primerjavi z enakim lanskim obdobjem.

Iz tega je možno sklepati, da je bilo gradivo za vlado pripravljeno že sredi junija 2019, vlada pa se doslej na to še ni odzvala.

Policija navaja, da je do konca junija za pomožne policiste porabila že dve tretjini (66,6 odstotka) vseh načrtovanih sredstev za leto 2019. Zneskov ne navajajo. Dodatni vpoklici pa bodo to še povečali.

Trenutno je vpoklicah 491 pomožnih policistov

Povprečen strošek pomožnega policista za dan vpoklica (8 ur) znaša 44,40 evra, za 30 dni pa 1.332 evra. V primeru, da bi bili vpoklicani vsi pomožni policisti (trenutno je aktivnih 491), bi skupni strošek na mesečnem nivoju znašal 654.012 evrov. Dodatno bi morali k temu prišteti še nadomestilo za izgubljen zaslužek za obdobje izvrševanja nalog prostovoljne službe v pomožni policiji za tiste pomožne policiste, ki so zaposleni. Stroški zaposlenega pomožnega policista za vpoklic za 30 dni so ocenjeni v višini 2.600 evrov, je razvidno iz gradiva.

Policija ocenjuje stopnjevanje kritičnih dogodkov in posledično ocenjuje povečano potrebo po vpoklicu pomožnih policistov, zato se predvideva vpoklic aktivnih policistov do 60 dni, kar finančno ocenjujejo na dodatnih 800.000 evrov.

Do konca junija obravnavali že 5345 ilegalnih prehodov, povečanje 47,1-odstotno

(vir: policija)

Dodajmo, da so v obdobju od 1. januarja do 30. junija 2019 so policisti na območju Slovenije obravnavali 5345 ilegalnih prehodov državne meje (v enakem obdobju lani 3633). Število se je glede na predhodno obdobje povečalo za 47,1 odstotka. V prvih šestih mesecih letos so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Maroka.

Jutri zaprisega kandidatov in kandidat za policiste nadzornike državne meje

Ob vsem tem bodo jutri, ob zaključku izobraževanja, kandidatke in kandidati za policiste nadzornike državne meje zaprisegli pred generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar. Slovesna zaprisega 9. generacije bo potekala v parku pri upravni stavbi Policijske akademije na Rocenski 56 v Ljubljani.

Koliko novih nadzornikov državne meje bo jutri zapriseglo, zaenkrat javno ni znano. Že iz tega, da prosijo za dodatno pomoč pri varovanju meje in tega, da jim za to ne bo zadoščalo niti novo število nadzornikov, pa je jasno, da je Policija kadrovsko zelo podhranjena, vladajočih pa to ravno ne zanima preveč, sicer bi ukrepali zelo hitro. Pri vsem tem pogrešamo tudi močnejši glas notranjega ministra Boštjana Poklukarja iz vrst Šarčeve stranke LMŠ, ki se v zadnjem času sploh ne oglaša.

Vir: gradiva v obravnavi

J. M.