Policija preverja informacije o sumih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti

(vir: arhiv)

Policija intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, ki so v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih, so sporočili s policije. (vir)

Morebitne oškodovance pozivajo, naj podajo prijavo.

Kot so sporočili s policije, so zbiranje obvestil in drugi ukrepi usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, pri katerih se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Preverjajo tudi, ali so v tem primeru prejeli kakršne koli prijave (tudi anonimne, ki bi jih lahko povezali s tem primerom), kar pa se, kot navajajo, v dosedanjem preverjanju ni potrdilo. Prejeli pa so prijavo o sumu domnevnega izsiljevanja zaradi dolga, katere vsebino in okoliščine še preverjajo.

Na policiji pozivajo vse oškodovance domnevnih kaznivih dejanj, da primere prijavijo policiji, in sicer na najbližji policijski postaji, na interventno številko 113 ali preko e-naznanila kaznivega dejanj.

Pozivajo tudi druge osebe, ki morda razpolagajo z informacijami o okoliščinah domnevnih kaznivih dejanj, da jih sporočijo policiji, kar lahko naredijo tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali prek anonimne e-prijave. (Policija)

Za kateri primer gre, na policiji sicer ne razkrivajo, prav tako, kot pravijo, zaradi varstva osebnih podatkov na morejo odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe.

Glede na zadnje dogodke in objave o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah pa je očitno, da je primer povezan z novomeškim kulturnikom in zastopnikom Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušanom Josipom Smodejem (letnik 1994).

Na Instagramu je vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim. Smodej očitke zanika.

M. D.