Požar na Krasu: Gasilcem še vedno niti centa!

Robert Golob na Krasu, 22. julija 2022, kamor je pribrzel neposredno iz Šila na otoku Krk. Na Krasu se je preoblekel, in veliko obljubljal, od tega - nič. (vir: arhiv)

Robert Golob je 22. julija, ob obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu, napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki so sodelovali v akciji gašenja požara, ki je bil največji v zgodovini Slovenije.

Napovedal je zneske in dodal, da nadomestilo ne bo obdavčeno.

Izrazil je tudi presenečenje, da morajo prostovoljni gasilci to početi med svojimi dopusti in praktično brez nadomestila. “Gre za majhen izkaz hvaležnosti, a pomemben za prihodnje dni, ko je že jasno, da za gasilce ne bo počitka. Gre sicer za simbolično gesto, tudi takšno simboliko je treba narediti,” je dejal.

Vlada je nato še isti dan na dopisni seji določila naslednja zneska:

  • 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do 8 ur dnevno in
  • 94,50 evra za tiste, ki pri gašenji sodelujejo več kot oseb ur na dan.

Čez teden dni druga pesem

No, čez teden dni je bilo že drugače. Golob je v petek, 29. julija, dejal: “Vlada ne bo nagrajevala posameznih prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, temveč bodo sredstva prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva.” Pri tem se je tudi sprenevedal, da drugačne obljube ni bilo nikoli, da finančno nadomestilo ni bilo obljubljeno posameznikom.

Po Golobovi obljubi se je oglasil tudi ajdovski podjetnik Ivo Boscarol in sporočil, da bo tudi on nagradil gasilce in podvojil znesek, dodal bo toliko kot bo gasilcem namenila država.

Na takratno vprašanje, ali morda že ve, koliko ga bo stala donacija gasilcem in kako bodo stvari tekle naprej, je razkril: “Vlada bo zbrala podatke od društev, koliko gasilcev je sodelovalo, potem bo jasno, kako velika bo donacija. Predvidevam, da bo to med enim in dvema milijonoma evrov,” je povedal Boscarol. To pomeni, da bo od 1 do 2 milijona evrov stalo državo.

Boscarol je razkril tudi navodila: “Denar bom nakazal vladi, ta pa bo dvojni znesek nakazala društvom. Vodstva društev se bodo nato odločila, ali bodo dala denar gasilcem ali za opremo ali za kaj drugega.”

Kaj se dogaja mesec dni po požaru na Krasu in Golobovi prvotni obljubi?

Nič. Peter Jančič, urednik portala Siol.net, je v teh dneh poklical Boscarola in ga prosil, da mu sporoči, kolikšna je bila vladna pomoč.

Boscarol je pojasnil: “Se ne ve. Mi še niso poslali te informacije.” To bi bila potem informacija, koliko naj državi za gasilce nakaže še on.

Jančič je ob tem pojasnil: “Po 30 dneh sem vprašal, ker je v poslovnem svetu običaj, da se v tem času poravnajo obveznosti.”

Epilog? Po 30 dneh od Golobove obljube nič od nič!

Vir

M. D.