Novomeški Fotopub: Afera Smodej dobiva nove razsežnosti

(Od leve) Novinar Nejc Krevs, na sredini Dušan Josip Smodej v pogovoru z novo ministrico za kulturo Asto Vrečko (Levica) o vizijah in strategijah njenega ministrovanja. Smodej je bil očitno v vlogi ministričnega svetovalca.

V javnosti izredno odmeva afera domnevnih spolnih zlorab, povezano z novomeškim kulturnikom in zastopnikom Društva za sodobno kulturo Fotopub z Dilančeve ulice 1 v Novem mestu, 28-letnim Dušanom Josipom Smodejem.

Dogajalo se naj bi na Smodejevih zabavah v Ljubljani, začinjenih z alkoholom in drogami (tudi prepovedanimi drogami za posilstvo – GBH), kjer naj bi prihajalo do množičnih spolnih in drugih zlorab na zabavah prisotnih deklet, celo do fizičnih mučenj.

Večina zabav naj bi potekala v kleti ljubljanskega Fotopuba na Tivolski cesti 44, Smodej je imel zraven najeto stanovanje, danes navaja pozareport.si.

Mediji sicer o tem večinoma molčijo, čeprav je bila večina o tem seznanjena že najmanj v začetku avgusta, so pa novico o tem objavili v včerajšnjih Slovenskih novicah.  Zapisali so, da Smodej očitke zanika, znana Založba Beletrina pa je s Smodejem po javni peticiji in objavah prekinila sodelovanje. Po navedbah portala pozareport.si je Smodej trenutno v tujini, na Hrvaškem in se menda še ne misli kar tako hitro vrniti domov.

Instagram: Proti nasilju Dušana Smodeja

V sredo je bila na Instagramu vzpostavljena stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim. V skupini različne osebe razkrivajo omamljanje z drogo GHB in spolne napade umetnika Smodeja.

Smodej se naj bi, glede na nekatere fotografije, udeleževal tudi petkovih bicikliranj in bil znanec Jaše Jenulla. Po navedbah medijev je bil tudi urednik portala Kulturnik.si, a ga je lastnica strani, Založba Beletrina odpustila in z njim prekinila sodelovanje. Na strani Festival Ljubljana pa naj bi brisali fotografije, kjer se pojavlja Smodej.

Povezani z Levico

Na Twitterju pa je vse več novic o tem, da je t. i. spolna izsiljevalska afera Smodej tesno povezana tudi z nekaterimi vodilnimi politiki iz stranke Levica, na to opozarja tudi znani novinar in urednik Bojan Požar. Divje zabave naj bi obiskovali tudi nekateri vidni politiki Levice, pri čemer viri omenjajo poslanca Miho Kordiša, pa tudi koordinatorja Levice in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v vladi Roberta Goloba, tudi podpredsednika vlade, Luko Mesca.

Sinoči je izredno odmevala tudi novica o smrti 60-letnega akademskega slikarja Romana Uranjeka, enega vidnejših umetnikov sodobnega slovenskega likovnega prizorišča in ustanovnega člana svetovno priznane skupine Irwin in politično umetniške organizacija Neue Slowenische Kunst (NSK). Po nekaterih informacijah ga naj bi Smodej izsiljeval z obremenjujočimi fotografijami iz Smodejevih razvratnih zabav. Z Uranjekom je prijateljevala tudi Violeta Tomić, nekdanja poslanka Levice.

Violetin odziv na Uranjekovo smrt.

Bojan Požar pa danes navaja, da je bil Uranjek nekdanji mož Alje Brglez, šefinje kabineta predsednika republike Boruta Pahorja. V smrt je odšel 24 ur po prvi objavi in posledično izbruhom omenjene afere v medijih (vir: Prava.si in  Slovenske novice). Uranjek je bil tudi mentor Dušana Smodeja, skupaj sta prirejala nekatere galerije in razstave, a tudi kulinarične dogodke in zloglasne zabave. Te pa se niso odvijale samo v prostorih Fotopuba, ki ga je na Tivolski cesti 44 vodi Smodej, ampak tudi pri Uranjeku doma. Več o tem lahko preberete na povezavi – Šok.

Smodej je bil leta 2019 tudi med podpisniki pisma podpore osebam z izkušnjo posilstva, ki doživljajo poniževanje v sodnih postopkih, ki so ga spisali v Inštitutu 8. marec.

Med zapisi lahko najdemo tudi opozorila, da naj bi Smodej večkrat finančno izigral določene posameznike. Več o tem in izseke iz objav v skupini na Instagramu lahko preberete na povezavi: prava.si

Društvo Fotopub prejemnik davkoplačevalskega denarja

Društvo za sodobno kulturo Fotopub je v letih od 2009 do zdaj prejelo 131.105,94 evra davkoplačevalskega denarja, pokaže aplikacija Erar. Največ, 57.026 evrov, so prejeli od ministrstva za kulturo, sledita Mestna občina Novo mesto (40.258 evrov) in Mestna občina Ljubljana (20.700 evrov).

Iz evidenc Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je razvidno, da društvo bilanc za 2020 in 2021 očitno ni oddalo, te javno niso objavljene, zadnja javno objavljena bilanca je za leto 2019.

Instagram – Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

Eden od zapisov: 18. 8. 2022

Enkrat sem bil na fotopubu in je močno opit priznan starejši umetnik, s
katerim Dušan prijateljuje, težil in otipaval neke punce, stare tam okoli
20 let. Nobena ni jasno upala rečt ne (najbrž zaradi njegove statusa), čeprav
jim je bilo vidno nelagodno. Dušan je samo stal zraven, se smejal in tega
umetnika celo spodbujal. Najprej sem ga probal verbalno odvrnit in mu zatežit naj neha, ampak ni zaleglo. Na koncu sem ga moral fizično odvlečt stran od teh punc in ga prepričat, da gre domov spat. Aja, pa ves čas je te iste punce nagovarjal “a ti veš kdo sem jaz?” in večkrat poudarjal kdo je in kateremu znanemu umetniškemu kolektivu pripada. Dušan je očitke o neprimernem obnašanju svojega prijatelja preprosto ovrgel z “eh, saj ni bed” in njegova dejanja upravičil z imenom le-tega umetnika njegovim kulturnim kapitalom.

Instagram:

Vir: @proti_nasilju_dusana_smodeja • Instagram photos and videos

A. L.