Podiranje ograje nesmiselno in škandalozno, voda na mlin tihotapcem

Medtem na meji med Poljsko in Belorusijo končujejo postavitev ograje, s katero preprečujejo nezakonite prehode migrantov v EU.

Nova vladna koalicija, ki zasleduje predvsem program in cilje Levice in levičarskih aktivistov, napoveduje, da bo do konca leta odstranila žičnate ograje na meji, v programu imajo sprejem vseh, ki želijo priti v Slovenijo. O varnosti Slovenije v novi koalicijski pogodbi ni omembe vrednega zapisa.

Napovedujejo, da bodo vsem omogočili vse pravice, kot so pravice iz naslova bivanja – stanovanja, socialnih pomoči in združitve družin.

Odstranitev ograj na meji je že pred volitvami napovedal tudi Robert Golob, ki sledi vsemu, kar zahtevajo levičarski aktivisti. Upoštevanje zahtev civilne družbe je tudi na njegovem visokem prioritetnem seznamu, kot je to povedal v teh dneh v svoji predstavitvi v državnem zboru.

Od Golobove napovedi, da bodo v Sloveniji odstranjene ograje in bo meja prosta, se naval na slovensko mejo zelo povečuje.

Golob je namreč s tem dal sporočilo vsem tihotapcem, da so slovenske meje odprte, kakor so to opozorili tudi v Civilni iniciativi proti migrantskemu centru Bela krajina.

Napovedi se uresničujejo. Iz Bosne in Hercegovine (BiH) dnevno poročajo o velikih prihodih nezakonitih migrantov ter njihovemu gibanju proti bosansko-hrvaški meji. Iz podatkov je razvidno, da gre predvsem za mlade moške, družin je le za vzorec. Med skoraj sto preverjenimi naslovi, kjer v BiH bivajo nezakonito na različnih naslovih, so bile le tri družine.

V zadnjem času neverjetna narodnostna barvitost nezakonitih migrantov

Ob tem je iz dnevnih poročil Policijske uprave Novo mesto razvidno, da so med prijetimi na slovenski južni meji državljani Kube, Gvineje Bissau, Gambije, Mavretanije, Burundija, Bangladeša, Somalije, Etiopije, Senegala, Slonokoščene obale, Nove Gvineje, Maroka, Konga, Malija, Kosova, Iraka, Indije, Gambije, Nepala, Kameruna in Pakistana.

Afganistancev, ki jih je bilo pred tem dobra četrtina vseh, je v zadnjem času bolj za vzorec.

Stanje v mednarodnem prostoru je zelo razburkala tudi Tanja Fajon, predvidena nova ministrica za zunanje zadeve. Napovedala je zadržke Slovenije pod novo vlado o vstopu Hrvaške v schengensko območje. Slednje je za Slovenijo in slovenske državljane izredno pomembno.

Fajonova namerava zdaj to blokirati in Sloveniji povzroča vsestransko škodo.

Podiranje ograje nesmiselno in škandalozno

Zdajšnji minister za notranje zadeve Aleš Hojs napoved o podiranju ograje na meji ocenjuje kot nesmiselno in škandalozno. Slovenija se nahaja na migrantski Balkanski poti, kjer je “neizmerno veliko število tihotapcev, ki trgujejo z belim blagom”. Zato sta varovanje meja in s tem varnostna politika države izredno pomembni. Odstranitev ograj, ki so v veliki meri potrebne za to, da varujejo našo južno mejo, pa so voda na mlin ravno tihotapcem.

Hojs je doslej že nekajkrat omenil tudi analizo učinkovitosti žičnate ograje. Ta se je izkazala za zelo dobro zaščito. Po rezultatih analize pa so dobili tudi vpogled v to, kje in kako bi se jo dalo še izboljšati. Dodajmo, da so bile ograje na južni meji postavljene leta 2016, v času vlade Mira Cerarja.

To, da je nova koalicija obljubila, da bo podrla ograjo do novega leta, je Hojs označil za nesmiselno in škandalozno.

Hojs je v nadaljevanju povedal, da je vedno več takih ilegalnih migrantov, ki izkoriščajo zakon z namenom, da prehajajo meje, pri čemer je pojasnil, da je vedno več takih, ki ob vstopu v Slovenijo zaprosijo za azil, potem pa niti ne počakajo, da se postopek spelje naprej. Številke dejanskih realnih prosilcev so se včasih gibale okoli 15 in 20 odstotkov, danes pa je ta številka narasla na 80 odstotkov.

“Z istimi težavami se je borila Grčija v letu 2015 in 2016, ki nas je o tem podučila.”

Evropske države dvignile nivo pripravljenosti

Razlog, da o terorističnih napadih v Evropi skoraj ne slišimo ničesar več, je po mnenju ministra ta, da so evropske države svojo “budnost oziroma stopnjo pripravljenosti dvignile na precej višji nivo” in da ima veliko vlogo pri zagotavljanju varnosti pred takimi ravno ta izmenjava informacij med državami, o katerih so prav tako sprejeli sklep na evropskem parketu.

Vse to pomeni, da bo Slovenija pod novo vlada zelo hitro lahko postala migrantski žep.

Število nezakonitih prehodov skoraj podvojeno

Slovenska policija je sicer v prvih štirih mesecih letos obravnavala 3107 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 85 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 1671.

Največji pritisk nelegalnih prečkanj meje tudi v začetku letošnjega leta beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili kar polovico vseh primerov, opazna pa je bila rast števila še na območju novomeške policijske uprave.

Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo kar za 5-krat. Skupaj jih je bilo 2740.

Naslovna fotografija: Geopolitika News

J. M.