Podčetrški župnik in ljubljanski ravnatelj Nosan nista umrla zaradi cepljenja

Fotografija je simbolična.

Na družbenih omrežjih se je včeraj kot blisk razširila novica, da naj bi v Sloveniji zabeležili dve smrti po cepljenju s cepivom AstraZenice. Zaradi cepljenja naj bi kap doživel ravnatelj Srednje strojne in kemijske šole v Ljubljani Zdenko Nosan, zaradi strdkov pa naj bi po cepljenju umrl župnik župnije Podčetrtek in Polje ob Sotli Jožef Rogač.

No, izkazalo se je, da ne en ne drugi sploh nista bila cepljena.

Šolski center Ljubljana je namreč včeraj uradno zanikal navedbe glede smrti ravnatelja Nosana. Kot je v sporočilu za javnost zapisala direktorica centra Nives Počkar, se Nosan ni cepil in cepljenje ni bilo vzrok njegove smrti.

Neuradno je tudi slišati, da se ni cepil niti župnik Rogač, poroča portal. Je pa bila njegova smrt posledica krajše bolezni. Poleg tega je bil župnik star nekaj manj kot 50 let in še niti ni bil na vrsti za cepljenje.

S cepivom AstraZeneca se sicer te dni cepijo učitelji in vzgojitelji. Predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan nima informacij o tem, da bi bil kje zaradi hujših reakcij pri cepljenih odpovedan pouk.

Na splošno pa iz pogovorov z ravnatelji ocenjuje, da ima približno četrtina cepljenih močnejšo reakcijo po cepljenju, okoli 50 odstotkov jih ima zmerne reakcije, preostala slaba četrtina pa nima posebnih reakcij, je povedal za STA.

M. D.