Počitnic je konec, kakšne so letošnje novosti

(vir: pixabay.com)

Počitnic je konec in šole po dveh mesecih znova odpirajo svoja vrata. V novem šolskem letu bo v šolske klopi sedlo okoli 74.000 dijakov in 187.500 učencev, od teh nekaj manj kot 21.000 prvič.

Z novim šolskim letom pa prihajajo tudi novosti, tako za učence kot dijake in tudi učitelje.

V osnovnih šolah bodo začeli uporabljati prenovljena učna načrta za slovenščino in izbirni predmet čebelarstvo. Med izbirnimi predmeti bodo na voljo dva nova – filmska vzgoja in slovenski znakovni jezik. V osnovnih šolah bodo učna gradiva po novem brezplačna tudi za učence 2. razredov osnovne šole.

Pestrejša ponudba se obeta za dijake, saj bodo nekatere srednje šole začele izvajati nove izobraževalne programe, razširjen je tudi nabor programov, v katerih je mogoče opravljati pripravništvo.

Polnoletni dijaki si izostanka od pouka ne bodo mogli več opravičiti sami, njihovi starši pa za vpogled v ocene in vzgojne ukrepe tudi ne bodo več potrebovali soglasja. Po novem bo lahko učitelj dijaku prepovedal prisotnost pri pouku, če bo ta z neprimernim obnašanjem bistveno oviral njegovo izvajanje.

Učitelji si lahko enako kot večina ostalih javnih uslužbencev 1. novembra obetajo zvišanje plač, ki se bodo zvišale za en plačni razred. Že septembra bodo za en razred višje plače dobili razredniki. Pričakovati je, da se bodo zaradi zvišanja tako kot v začetku leta zvišale cene nekaterih javnih storitev. Nebrzdano radodarnost vlade bo pač nekdo moral plačati.

Še naslednje počitnice: Prve, krompirjeve, se bodo začele 28. oktobra, najdaljše pa bodo božično-novoletne. Trajale bodo od 25. decembra do kar 5. januarja.

C. R.