Po današnji 101. predstavitvi težav obmejnih občin zaradi migrantov si bo Poklukar za župane spet vzel čas “predvidoma še letos”

Letos je državno južno mejo nezakonito prestopilo že okoli 15 tisoč migrantov. Konec septembra je 16 županov Marjanu Šarcu poslalo pismo - apel, ta jih je sprejel 4. novembra. Edini zaključek je bil oblikovanje delovne skupine. In danes se je zgodilo: Koordinator, notranji minister Boštjan Poklukar, je danes sprejel 5 županov. Mlini so šli znova. In obljuba? Je ni. Srečali se bodo predvidoma "še letos", med božično-novoletnimi prazniki. (foto: MNZ)

Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo sporočilo o današnjem srečanju z župani petih obmejnih občin: Kostela, Črnomlja, Ilirske Bistrice, Krškega in Podlehnika. Na srečanju so bili še predstavniki (ne pa tudi ministri) ministrstev za javno upravo, za okolje in prostor ter za infrastrukturo.

Današnje srečanje je bilo naslednje po tistem, ko je 16 županov obmejnih občin konec septembra Marjanu Šarcu poslalo pismo glede migracij, nato jih je ta sprejel 4. novembra 2019. Edini takratni dogovor je bil: oblikovanje delovne skupine predstavnikov občin in vlade, ki bo iskala sistemske rešitve za izboljšanje življenja obmejnih prebivalcev. Koordinator skupine je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Danes je bil tako prvi tovrstni sestanek te “delovne skupine”. Notranji minister Poklukar jim je najprej predstavil stanje na področju nezakonitih migracij v državi. Policija je letos obravnavala že več kot 14.800 nezakonitih prehodov meje, prijeli so več kot 400 tihotapcev. Zagotovil je še, da policija za varovanje državne meje uporablja vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire in razmere na zunanji schengenski meji obvladuje.

Župani pa so glede na poročilo ministrstva med najbolj resnimi težavami izpostavili negativne vplive na življenje v obmejnih občinah, navajajo na ministrstvu.

Za njihovo izboljšanje so predlagali postavitev javne razsvetljave, popravilo cest, ki so načete zaradi patruljiranja policije in vojske, zagotovitev signala mobilne telefonije in interneta, vodovod, zagotovitev ustrezne opreme gasilcem, pa tudi nadomestitev izpada dohodka v turizmu in kmetijstvu.

Minister je županom zagotovil, da bodo njihove predloge celovito preučili na pristojnih ministrstvih in da povsem razume problematiko obmejnih občin. Zato bo k sodelovanju v delovni skupini povabil tudi predstavnike ministrstev za obrambo, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V uradnem sporočilu je še zapisano, da so župani izrazili zadovoljstvo s sestankom, vsi skupaj pa so se dogovorili, da bodo težave reševali postopoma, po korakih. Naslednjič se bodo sestali še letos, predvidoma v drugi polovici decembra.

Vir: poklukar-z-zupani-

C. R.