Planica: Visoke cene, izjemno slab obisk

Matjaž Han, minister za gospodarstvo, in Dejan Židan, državni sekretar in Hanova desna roka. (vir: arhiv)

Vstopnica za stojišče 64 evrov, sedišče na tribuni 100 evrov, vstopnica za štiri tekmovalne dni 215 evrov. Plastenka pol litra vode 3,5 evra, čaj 3 evre, kava 2,5 evra, burger 12 evrov, hot dog 8 evrov, ocvrt krompirček 5,5 evra, svinjska rebra 18 evrov (porcija), pivo 5 evrov. Planica, naš ponos. Cenik hrane in pijače. Včerajšnji dan, sobota, tribune so bile prazne, vzdušje klavrno. Popolnoma izgubljen kompas in stik z realnostjo. 

Tričlanska družina pa bi poleg vstopnic v višini 200 evrov za en obrok plačala še okoli 60 evrov, pri tem bi morala biti precej skromna.

Skromnejšega obiska na nordijskih svetovnih prvenstvih novinarji ne pomnijo od češkega Liberca 2009, je poročal časnik Večer.

Organizatorji so si za cilj zastavili 200.000 prodanih vstopnic. Zdaj so ta cilj razpolovili (se pravi, cilj je 100.000 prodanih vstopnic). Obenem v število obiskovalcev vsak dan vključujejo tudi novinarje, sicer bi bila številka še bolj klavrna. Organizatorji so pričakovali preko 2000 športnikov s spremljevalnimi ekipami in več kot 2000 predstavnikov medijev. Vse to je všteto v število obiskovalcev, kot ga lahko spremljamo prek tv-ekranov ali fotografij. Ekipe in predstavniki medijev seveda ne plačujejo vstopnic.

Dejavnost športa pod Golobovo vlado spada pod ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, vodi ga trgovec Matjaž Han (SD). Državni sekretar pa je veterinar Dejan Židan. Čeprav so vpili, da bodo na vsa mesta imenovali visoko strokovne kadre, kjer za politiko ne mesta, pa ti izbiri potrjujeta, da govorijo eno, delajo drugo.

Matjaž Han je 2. februarja na novinarski konferenci, kjer so predstavljali Planico 2023, poudarjal, da želijo na ministrstvu vrniti športu za vse, kar je ta naredil za državo v zadnjih 30 letih. “Kolikor je v preteklosti država storila za šport, se po mojem ne bi smel nobeden politik fotografirati s športnikom. Jaz bi rad po koncu mojega mandata to spremenil,” je dejal. Država je veliko vložila v šport. Planiške velikanke brez nekdanjega ministra in zdajšnjega evropskega poslanca dr. Milana Zvera ne bi bilo.

Tu je Han pihnil mimo. Izpolnjuje pa se mu vsaj ena želja. Planica je na dobri poti v uničenje. Zahvaljujoč ministru in njegovi ekipi. Ti so prvi najbolj odgovorni za stanje, ki smo mu v teh dneh priča. Kdo že je to? Aja, Han in Židan. Kakorkoli se morda grdo sliši, dejstvo je, da sta oba obula prevelike čevlje.

Skupni proračun Planice je blizu 16 milijonov evrov, manjkalo naj bi 3,5 milijona evrov. Han je 2. februarja sicer pravilno ugotovil, da “šport niso le dosežki in čustva, ampak ima tudi gospodarske dejavnike. Vsak evro, ki ga vložimo v šport se nam trikrat povrne. Multiplikator učinkov športnih prireditev pa je še večji”. To drži. Za to pa je treba prodati ustrezno število vstopnic, po dostopni ceni, in hkrati organizirati storitve (prehrane, nočitve ipd.) na spodobni cenovni ravni. Vsega tega pa v Planici ni. Ne samo prizorišče dogodkov, prazni so tudi hoteli.

Kakšne so cene pijače in prehrane, pa pokaže spodnji cenik.

Cene v Planici (vir: Twitter)
Planica danes
Planica včasih

M. D.