Kaj imata skupnega RTV in Patria?

Prof. dr. Ernest Petrič (vir: arhiv)

Spletni časopis danes objavlja zelo zanimiv intervju z dr. Ernestom Petričem, nekdanjim predsednikom ustavnega sodišča, zadnja leta pa svetovalcem predsednika republike Boruta Pahorja, v preteklosti med drugim tudi veleposlanika v ZDA.

Glavnina intervjuja se nanaša na Rusijo in Vladimirja Putina, v zadnjem delu pa beseda teče tudi o RTV Slovenija, kjer so ustavni sodniki prejšnji teden ustavili predčasno menjavo vrha RTV Slovenije.

Tri sodnice so bile proti. Dr. Petrič je povedal, da bi sam glasoval podobno kot pet sodnikov in da gre za pomembno zadevo. Na vprašanje, kakšen razplet pričakuje, je odgovoril, da “po navadi, v večini primerov, ko je sodišče neko stvar zadržalo, je bila tendenca, da se je tisto, kar so zadržali, potem tudi razveljavili. Ponavadi. Ne pa vedno. Recimo, da so vse opcije odprte. Vprašanje je, kako čvrsti bodo v svojih stališčih sodniki”.

Primer Patria: Obdolženci nedolžni

Na vprašanje, ali so ustavni sodniki v mandatu, ko je vodil sodišče, imeli podobno politično vnetljive dileme kot je zdaj ob RTV Slovenija, pa je dr. Petrič odgovoril:

“Hudo dilemo smo imeli, ko smo prvič odločali o primeru Patria. Najprej nismo odločali vsebinsko. In izšlo se je, da ne zadržimo. Nismo zadržali. A tudi tisti sodniki, ki so glasovali, da naj se ne zadrži, so že  takrat priznavali, da s sodbami v primeru Patria marsikaj ni v redu. Ko smo pozneje odločali vsebinsko, je sodišče odločilo soglasno, z enim sodnikom, ki je bil izločen, da je sodbo treba razveljaviti, da so torej obdolženci nedolžni.”

Z dr. Petričem se je pogovarjal Peter Jančič, novinar, urednik in lastnik portala Spletni časopis.

Celoten intervju je dostopen na povezavi: Ernest Petrič: Nevarno zobanje češenj s Putinom 

A. L.