Ozadja: V postopku razlastitev prišlo do hujših kršitev upravnega postopka

Policija je aretirala in pretepla lastnika zemljišča na vodovarstvenem območju, Janković gradi kanalizacijo. (Vir: zajem zaslona, arhiv)

Predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs je danes na novinarski konferenci spregovoril o gradnji kanalizacijskega kanala C0. Pri tem je pojasnil tudi ozadje, kako je do te trase prišlo.

Kot je dejal Hojs, župan Zoran Janković glede tega namreč vsakič poda drugačno razlago.

Ko je bil sam minister za notranje zadev je Janković celo dejal, da je traso leta 1991 določil Hojs, kar dokazano ne drži, Janković pa se za izrečeno laž ni nikoli opravičil.

Hojs je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je bila trasa definirana sredi 80. let s strani prof. Kolarja, ko je bilo predvideno, da se bodo tja stekale tudi odpadne vode iz Goričan, kjer je stala papirnica, in že takrat se je, kot je dejal Hojs, glede tega pojavila strokovna dilema. Formalno traso kanala C0 je, kot je danes povedal Aleš Hojs, v načrte umestil gospod Janković. Trasa je bila z OPN namreč potrjena leta 2010. Kot je izpostavil Aleš Hojs, želja Jankovića ni priti resnici do dna, pač pa diskreditacija vsakega, ki mu strokovno ali politično nasprotuje, če pa je član SDS, pa še toliko bolj intenzivno.

Hojs je ob tem še poudaril, da SDS ne nagaja gospodu Jankoviću, pač pa se bori za čisto pitno vodo, predvsem pa se vseskozi bori proti korupciji.

Aleš Hojs je ob tem povedal, da celovite presoje vplivov na okolje pri tem projektu ni in je še nekaj časa ne bo. Kanal se gradi z delnimi gradbenimi dovoljenji, kar zakonodaja sicer dopušča, a da je to približno tako, kot če bi pri nebotičniku pridobivali gradbeno dovoljenje za vsako nadstropje posebej, ne pa za celoten nebotičnik.

Opozoril je še na dopis Ministrstva za okolje in prostor Mestni občini Ljubljana, kjer na 14 straneh piše, kaj vse v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja manjka. Gre za kar 27 zahtev, od tega je bilo 17 zahtev že iz septembra lani. Kot je dodal, pa so še hujše ugotovitve v zapisniku o inšpekcijskem nadzoru iz leta 2022, kjer je jasno zapisano, da je v postopku razlastitev prišlo do hujših kršitev upravnega postopka.

Kot pravi Aleš Hojs, so tudi pri tem projektu indici, da gre enega od gradbenih projektov Zorana Jankovića, ki kažejo izrazito stopnjo tveganja po korupciji.

Za primerjavo je navedel primer Centralne čistilne naprave, ki je bila zgrajena za 45 milijonov evrov. Ko se je Janković odločil, da bodo ta projekt nadgradili, je sama nadgradnja stala skoraj toliko kot celoten projekt, čeprav se običajno cene nadgradenj gibajo med 30 in 35 odstotki osnovne vrednosti projekta, kar bi v konkretnem primeru znašalo med 12 in 14 milijoni evrov.

Izrazito tvegana investicija

Hojs je ponovno opozoril na to, da je potek podzemne vode znan, da gre pri kanalu C0 za izrazito tvegano investicijo, ker je v vsakem trenutku možno, da pride do onesnaženja vode. Ob tem je navedel standarde, ki dopuščajo, da je stopnja tesnjenja maksimalno 95 odstotna. Zato, kot pravi Hojs, so pravljice, da tveganja ni, zgolj pravljice. Ob tem je poudaril: “Ne trdim, da bo kanal puščal jutri ali pojutrišnjem, a tveganje ostaja zelo veliko.”

Kot je zaključil Aleš Hojs, bo svetniška skupina SDS v mestnem svetu naredila vse, da se ta projekt zaustavi. A se obenem zavedajo, da je kanalizacijo treba urediti, rešitev pa, da je v rekonstrukciji čistilne naprave Brod.

Poškodbe protestnika

Glede protestov domačinov in nasilja nad njimi je Hojs spomnil na proteste v času prejšnje vlade, v katerih ni bil poškodovan noben protestnik, poškodovanih pa je bilo 9 policistov. Tu, pri manjših protestih pa je prišlo do poškodbe protestnika, kar je po Hojsovi oceni škandalozno.

Kršitve tudi pri potrjevanju svetnika SD

V nadaljevanju novinarske konference je predsednik OO SDS Ljubljana spregovoril še o zapletih z mandatom mestnega svetnika iz vrst SD. Kot je dejal Hojs, so že ob potrjevanju mandatov v SDS opozorili, da gre pri svetniku, ki je tudi državni sekretar, za nezdružljivost funkcij, čemur je jasno pritrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Mandat Marku Koprivcu, za katerega so mestni svetniki SDS že ob potrjevanju opozarjali, da bo potrjen nezakonito, je zdaj potrjen. Hojs za rešitev nastale situacije vidi dve možnosti. In sicer, da se odločitev mestnega sveta izpodbija na sodišču, kot drugo, najbolj smotrno možnost pa predlaga, da mandatno-volilna komisija MOL na naslednji seji ugotovi, da je Koprivcu mandat prenehal in da ta pripada naslednjemu na listi SD. Prepričan je, da bosta tako MVK kot Mestni svet sledila temu predlogu, sicer napoveduje kazenske ovadbe. Kot je dejal, so tisti, ki so Koprivcu mandat potrdili, že prvič glasovali za nezakonit sklep in imajo zdaj možnost »popravnega izpita«.

Gradnja kanala C0 se nadaljuje kljub velikemu nasprotovanju lastnikov zemljišč. (Foto: zajem zaslona)

A. L.