Okuženi iz novomeške vojašnice ni bil v stiku z vojaki, ki so bili v Črnomlju

Vojašnica Franca Uršiča na Straški cesti v Novem mestu. (vir: Slovenska vojska)

V sredo je bila laboratorijsko potrjena okužba v Novem mestu, natančneje, šlo je za pripadnika Slovenske vojske v novomeški vojašnici. Prav v sredo pa so bili na območju ob Kolpi, v črnomaljski občini, na obisku predsednik države Borut Pahor in notranji ter obrambni minister – Aleš Hojs in Matej Tonin. 

Spremljalo jih je tudi večje število vojakov. Zato smo ministrstvo za obrambo vprašali, ali obstaja kakšna možnost, da je bil okuženi vojak ali kateri izmed tistih, ki so bili v stiku z njim, v sredo v Črnomlju.

Iz ministrstva so nam pojasnili, da je bil pripadnik Slovenske vojske, ki je bil v sredo, 15. aprila, pozitiven na testu za covid-19, pred tem več dni na letnem dopustu, sicer pa delo opravlja v novomeški vojašnici.

Takoj po prejemu pozitivnega izvida je ravnal skladno z navodili civilne zdravstvene ustanove.

Z njim je bilo v stiku 18 pripadnikov Slovenske vojske, ki pa jih je Slovenska vojska napotila v samoizolacijo ter takoj dezinficirala prostore in opremo v vojašnici.

Na ministrstvu za obrambo so zagotovili: “Nihče izmed omenjenih ni bil v stiku s pripadniki Slovenske vojske, ki so bili v sredo na dolžnosti v Črnomlju.”

Zapisali so še: “Slovenska vojska o ukrepih samozaščite in preprečevanja širjenja bolezni redno obvešča svoje pripadnice in pripadnike, poskrbela je za zaščitna sredstva in sprejela dodatne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, pomaga pa tudi drugim državnim organom s prevozi, razkuževanjem prostorov in zdravstvenim osebjem.”

C. R.