Odmevno: Na ustavnem sodišču obravnava pobude za prepoved SD in Levice

(vir: družbena omrežja)

Ustavno sodišče RS bo danes prednostno obravnavalo pobudo za oceno protiustavnosti programa politične stranke Levica, ki predvideva nacionalizacijo podjetij in kmetijskih zemljišč v velikosti veleposesti. Obravnavalo bo tudi pobudo za prepoved delovanja strank Levica in Socialni demokrati (SD).

Postopek pred ustavnim sodiščem traja že nekaj časa, presenečenje pa je, da se je sodišče po tem, ko je obe stranki pozvalo k odgovorom, odločilo še za absolutno prednostno obravnavo, danes navaja Siol.net.

Po besedah ustavnega pravnika dr. Jurija Toplaka bo ustavno sodišče ugotavljalo, ali Levica z zapisanim v programu zasleduje vrednote demokracije, demokratične družbe ali pa zasleduje vrednote, ki so nasprotne demokratični družbi, ki naj bi jo slovenski ustavni red branil, ščitil. Ocenjevalo bo tudi ravnanje tako Levice kot SD.

Levica ustavnemu sodišču predlaga, da “še pred začetkom volilne kampanje zavrne pobudo in tako prepreči vsakršen dvom o legitimnosti izida”. SD pa predlaga, da zaradi priprav stranke na volitve o zadevi odloča absolutno prednostno.

Predlagatelja Kovačič in Perš sta pobudo na Ustavno sodišče RS vložila 6. januarja letos – na podlagi decembrske odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v primeru iz Romunije.

ESČP je odločilo, da države lahko ukinejo stranke, ki se ne distancirajo od nekdanjih komunističnih strank (ESČP).

Predlagatelja sta prepričana, da se bodo le tako v primeru ugoditve pobudi, tudi na levi sredini in širše, razvile demokratične stranke.

Siol.net je objavil tudi odgovore Levice in SD, več o tem lahko preberete na povezavi – siol.net

Portal Siol.net še navaja, da Kovačič in Perš zbirata dodatne podpise državljanov za podporo svoji pobudi – Zbiranje podpisov

A. L.