Odmevno: “Eh, stranka SD, to je vlada naredila že prejšnji teden. Česar pa vi v 68 letih na oblasti niste”

(vir: arhiv MD)

“Eh, stranka SD, to je Vlada RS naredila že prejšnji teden. Česar pa vi v 68 letih na oblasti niste.”

Tako se je na Twitterju odzval predsednik vlade Janez Janša na objavo stranke SD o tem, da je treba zaposlenim v zdravstvu povečati plače.

Predsednik vlade je v nadaljevanju zapisal:

“Izpogajano pomeni višje plače za več kot 80 odstotkov zaposlenih v zdravstvu, 80 odstotkov zaposlenih v socialnem varstvu ter 40 odstotkov zaposlenih v plačni skupini J v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Zahvala ministru Poklukarju, ki je po dolgih letih prvi, ki je prepoznal potrebo po tem, da smo pričeli pogajanja o tarifnem delu zaposlenih v zdravstveni negi.”

Na podlagi sklepa vlade je bil nato včeraj podpisan dogovor s sindikati, po katerem se dvigujejo plače zaposlenim v zdravstvu in 12.000 zaposlenim v javnih socialnovarstvenih zavodih. Skupno okoli 35 tisoč vsem.

Takojšen dvig plač pa glede na dogovor pomeni tudi začetek normalizacije kadrovskih razmer v zdravstvu in socialnem varstvu, na kar so v zdravstvenih ustanovah, domovih za starejše, socialno varstvenih zavodih in nekateri drugi najslabše plačani v dejavnosti čakali desetletja.

Več o tem smo poročali tukaj 

M. D.