Odmeva: Na vidiku poskus korupcije največjih razsežnosti!

Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB), Luka Mesec (Levica) in Tanja Fajon (SD)

Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB razmišljajo zgolj še o tem, kako bi jim uspelo zrušiti vlado Janeza Janše, ne da bi jim bilo treba na predčasne volitve, saj ankete kažejo na njihov velik padec priljubljenosti in pri nekaterih tudi za izpad iz državnega zbora.

Za uresničitev svojih namer pa morajo pridobiti več poslancev iz zdajšnje koalicije oziroma jih kar “kupiti”, kar ima vse znake velike politične korupcije, kakršne v samostojni Sloveniji še nismo videli.

Cena za to je namreč visoka, pri nekaterih dosedanjih prestopih v SD se je govorilo celo o 400.000 evrih na posameznika in obljubi ostalih ugodnostih, povezanih tudi z dobro plačanimi delovnimi mesti po izteku mandata in podobno.

V opoziciji se resno in kar veliko pogovarjamo o oblikovanju nove levosredinske vlade, a imamo za izpeljavo tega projekta trenutno premalo poslancev. Tisti, ki manjkajo, so zdaj v koaliciji,” je za javnost povedala predsednica SAB Alenka Bratušek.

S tem naj bi po navedbah nekaterih namigovala predvsem na stranko DeSUS, ki so ji sicer povzročili že veliko škode, predsednico dr. Aleksandro Pivec pa tudi ob veliki pomoči tranzicijski levici naklonjenih medijev uničili.

V prihodnjih dneh se po navedbah virov iz SMC pričakuje ponovni frontalni medijski napad (stampedo) nad SMC, kar je na družbenih omrežjih objavil tudi poslanec SMC Gregor Perič, namestnik vodje poslanske skupine.

Cilj opozicije je tako pridobitev dodatnih poslanskih glasov, s katerimi bi lahko izglasovali nezaupnico vladi in sestavo nove koalicije. Opozicija trenutno šteje 39 glasov, za dosego cilja potrebujejo 46 glasov. Poznavalci navajajo, da ima pri vsem tem veliko vlogo tudi Milan Kučan, nekateri poročajo, da se je v zadnjih dneh srečal s Francem Juršo, poslancem stranke DeSUS, ki je pri odstranitvi Pivčeve odigral zelo veliko vlogo.

Medtem, ko se je Janševa vlada po tem, ko je Marjan Šarec (LMŠ) v začetku tega leta priznal, da svojega dela ni sposoben opravljati, v prvi vrsti soočala s kritičnimi razmerami, povezanimi s pandemijo covid-19, je v nadaljevanju svojega mandata pričela s pripravo projektov, s katerimi bi reševali situacijo starejših, in se soočila z demografsko problematiko ter reformo birokratsko-davčnega in tudi pokojninskega sistema. Slovenija pa se je na svetovnem zemljevidu uvrstila med najuspešnejše države pri obvladovanju covida-19.

Hkrati je Janševa vladna ekipa v Bruslju za Slovenijo izpogajala 10,5 milijarde evrov, večino bo treba porabiti v naslednjih nekaj letih. Ob tem je zdajšnja vlada (za razliko od prejšnjih, ki so denar točile v banke in reševanje tajkunov, tudi za milijonske odpise njihovih dolgov) denar namenila predvsem gospodarstvu in prebivalstvu ter s tem oblažila posledice epidemije, večji padec gospodarske rasti, ohranila je preko 100 tisoč delovnih mest.

Ne glede na to pa je predsednik stranke Levica Luka Mesec izjavil, da jim ni dovolj, da zamenjajo premierja, ampak bi radi tudi spremenili njegovo politiko. Kaj bi Mesec spremenil, še ni jasno.

Po nekaterih ugibanjih si opozicijske stranke na čelu SMC želijo videti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki naj bi bil po nekaterih navedbah tudi eden izmed kandidatov za prihodnjega mandatarja.

Po nekaterih navedbah naj bi nekateri iz vrst SMC potihoma pristali na sodelovanje v novi korupcijsko-prevratniški vladi, po drugi strani pa so poslanci SMC zadovoljni s trenutnim delom in članstvom v trenutni koaliciji. Kako se bo razvilo, bo kmalu jasno.

Trenutno politično preigravanje opozicije sicer spominja na letošnje prestope poslancev SMC v SD, kjer je prišlo do suma nagrajevanja poslancev za prestop v stranko opozicije,  najbolj odmevna sta bila prestopa Janija Möderndorferja in Gregorja Židana.

Ob koncu dodajmo zapis znanega odvetnika Damijana Terpina, ki je na Twitterju zapisal:

“O nakupu poslancev se v Sloveniji lahko bere kar v časopisih? KPK, policija in tožilstva jih ne berejo? Najbolj hecno je, da so za Dnevnik protivrednosti za prestope poslancev nekaj čisto normalnega, korupcija za “dober namen”? Ma ste vi še normalni ali ste res zblazneli?”

J. M.