Kronika: Vlomi, prometne nesreče, ena hujša, alkohol, štiri zasežena vozila … – policisti so imeli polne roke dela

Simbolna slika (vir: pixabay.com).

S Policijske uprave Novo mesto so nam sporočili, da so policisti v času med 10. in 13. marcem intervenirali  v 160 nujnih primerih  in  na  številko  113 prejeli 382 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo,  v kateri se je ena oseba huje poškodovala, štiri prometne nesreče z lažjimi telesnimi poškodbami in 15 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska  škoda. Štirim kršiteljem cestnoprometnih predpisov so zasegli vozila.  Posredovali  so  zaradi  38 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih  in  v  zasebnih  prostorih  in  pridržali  štiri kršitelje, ki niso upoštevali  ukazov  policistov  in  so  s kršitvami nadaljevali. S področja kriminalitete  so obravnavali sume kaznivih dejanj ropa, nasilja v družini, grožnje,  poškodovanja  tuje stvari, vlomov in tatvin. Osumljencu nasilja v družini  so  izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvam. Intervenirali so zaradi  nesreč  pri  delu,  nedovoljenih  prehodov državne meje, požarov in sprožitev signalno varnostnih naprav.

Huda prometna nesreča v Trebnjem, povzročitelj s kraja odpeljal

Policisti  so  bili  v soboto, 11.  marca  popoldne,  obveščeni,  da  naj bi v krožišču v Trebnjem prišlo do prometne nesreče. Voznik osebnega avtomobila naj bi se z vozilom  prevrnil  in  po nesreči odpeljal s kraja. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov je nesrečo povzročil 33-letni voznik, ki je v vozilu  prevažal  še  dva  potnika. Voznik  je  v  krožišče  pripeljal  z neprilagojeno hitrostjo, zato je izgubil oblast nad vozilom in se prevrnil. Po  nesreči  se je povzročitelj odpeljal s kraja. V novomeški bolnišnici so oskrbeli  hudo  poškodovanega  42-letnega  potnika  in  lažje poškodovanega 24-letnega  potnika.  Policisti  so našli in zasegli tudi osebni avtomobil. Okoliščine nesreče še preiskujejo, 33-letnega povzročitelja pa bodo ovadili na  pristojno  tožilstvo  zaradi  kaznivega  dejanja  povzročitve  prometne nesreče iz malomarnosti.

V nesreči v Prelesju poškodovanih šest ljudi

Prelesju  na  območju Šentruperta se je včeraj, v nedeljo, 12. marca popoldne, zgodila prometna nesreča  z  udeležbo  dveh  osebnih  avtomobilov.  Trebanjski  policisti so opravili  ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročila 34-letna voznica, ki je  v  križišču izsilila prednost 23-letnemu vozniku. V nesreči se je lažje poškodovala  povzročiteljica,  in pet potnikov v vozilu drugega udeleženca, med  njimi  trije  otroci.  Policisti  so  zaradi  kršitev  cestnoprometnih predpisov  izdali  plačilni  nalog  povzročiteljici  nesreče  in 23-letnemu udeležencu.  V  avtomobilu  je  namreč prevažal več oseb, kot je dovoljeno, otroci  na  sedežih niso bili zavarovani z ustreznim zadrževalnim sistemom, avtomobil pa ni bil registriran.

Na avtocesto brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola

Med  kontrolo  prometa na avtocesti so novomeški prometniki v petek, 10. marca popoldne, ustavili   voznika   osebnega   avtomobila  in  mu  zaradi  očitnih  znakov alkoholiziranosti  odredili preizkus. 37-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega  dovoljenja,  je  imel  v litru izdihanega zraka 0,96 miligramov alkohola.  Avtomobil  so  mu  zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Pijan kršitelj napadel policista

Trebanjski  policisti  so  v soboto, 11. marca, pri Biču z uporabo svetlobnih in zvočnih signalov  ustavljali  voznika  osebnega  avtomobila,  ki  je imel na vozilu nameščeni  različni registrski tablici. Kršitelj sprva znakov policistov ni upošteval,  nadaljeval  je z vožnjo in z vozilom zapeljal v gozd. Policisti so  ga  izsledili   in  med  postopkom ugotovili, da 45-letni kršitelj nima veljavnega  vozniškega  dovoljenja.  Na  neregistriranem avtomobilu je imel nameščeni   registrski  tablici,  ki  pripadata  drugima  voziloma.  Zaradi številnih  kršitev  cestnoprometnih  predpisov  in zaradi vožnje v naravnem okolju  so  mu  izdali  plačilni  nalog  in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Avtomobil Opel vectra so mu zasegli. Med  kontrolo  prometa  v  Cegelnici  so  policisti  11. 3. v večernih urah ustavljali  voznika  osebnega  avtomobila.  Kršitelj  znakov  policistov ni upošteval  in  je nadaljeval z vožnjo. Odpeljali so za njim, ga ustavili in mu  zaradi  očitnih  znakov  alkoholiziranosti  odredili preizkus. 51-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 0,76 miligramov alkohola. Odvzeli so  mu  vozniško dovoljenje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vlomi in tatvine

Na območju Policijske postaje Dolenjske toplice so med 5. in 10. marce neznanci vlomili v tri počitniške hiše. Iz dveh so odtujili živila, iz enega objekta pa ni ničesar odtujenega.  Med 10. 3. in 11. 3. je v Šmarjeških Toplicah nekdo vlomil v počitniško hišo in odtujil nahrbtno kosilnico in dve škropilnici. Lastnika je oškodoval za 1.100 evrov. V noči na 12. 3. je v Poljanah pri Mirni Peči neznanec skozi okno vlomil v brunarico. Odtujil je denar in živila in povzročil za okoli 500 evrov škode. V naselju Veliki Slatnik je 11. 3. v večernih urah nekdo skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar in zlat nakit. Lastnike, ki jih v času vloma ni bilo doma, je oškodoval za 2.500 evrov.

Nedovoljeno prestopili državno mejo

Brežiški  policisti  so  10.  3.  dopoldne med opravljanjem nalog varovanja državne  meje v Novi vasi pri Mokricah izsledili in prijeli pet državljanov Afganistana,  ki  so  nezakonito  prestopili  državno  mejo. Po zaključenem postopku so tujce predali hrvaškim varnostnim organom.