sobota, 22 junija, 2024
Doma Bela krajina Od pacientov s koronavirusom, ki so na oddelkih za intenzivno terapijo, se...

Od pacientov s koronavirusom, ki so na oddelkih za intenzivno terapijo, se jih pozdravi približno polovica

Če je bolezen blaga, se ljudje pozdravijo v tednu ali dveh, virus se izloči po tednu dni. Če je bolezen huda, traja zdravljenje 4 do 6 tednov, tudi izločanje virusa traja dlje.

Inkubacijska doba pri bolezni Covid19 (bolj znano kot koronavirus) je približno 5 ali 6 dni in ni nujno, da pri bolezni pride do glavobola, vročine in podobnih znakov. Lahko je tudi običajen prehlad, se pa pri 20 odstotkih bolnikov stanje po enem tednu poslabša.

Razvije se pljučnica, ki pri 5 odstotkih zahteva intenzivno zdravljenje.

Podatke je danes predstavila zdravnica infektologinja, prof. dr. Bojana Beović, dr. medicine, vodja strokovne skupine pri vladnem kriznem štabu.

Na intenzivnih terapijah so zaradi okužbe trenutno trije bolniki, v prihodnjih dneh pričakujejo še več takih primerov. Pri dveh osebah v intenzivni oskrbi se stanje naglo slabša zaradi pojava pljučnice.

Za zdaj bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, še vedno zdravijo le v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor ter na Kliniki Golnik.

V bolnišnici je 29 oseb, od tega na infekcijski kliniki UKC Ljubljana 14, v UKC Maribor jih je 8, ostali na Kliniki Golnik (7).

Beovićeva je tudi potrdila, da se v stroki pojavljajo domneve, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni.

Zaenkrat stvari sicer niso jasne, a vendarle bi bilo po njenem mnenju v tem trenutku za ljudi bolj smiselno, da za lajšanje težav uporabljajo zdravila na osnovi paracetamola in ne nesteroidne antirevmatike.

Pristojni ponovno pozivajo, naj se ne zadržujemo v večjih skupinah in naj bomo doma, če je to le mogoče.

C. R.