Obravnavali 215 nezakonitih migrantov in pet tihotapcev

Fotografija je simbolična.

S slovenskih policijskih uprav poročajo o 215 obravnavanih tujcih, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Hkrati so prijeli še 5 tihotapcev. Večino ilegalnih migrantov so tokrat izsledili in prijeli na območju Ilirske Bistrice, kar 34 v kombiju pa so prijeli na Lopati.

PU Novo mesto: Prijeli 2 migranta

Policisti PU Novo mesto so ob koncu tedna med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Dolnjega Kota pri Žužemberku izsledili in prijeli državljana Libije in državljana Sirije,  ki  sta  nezakonito prestopila državno mejo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

PU Ljubljana: Prijeli 3 migrante

V petek in soboto so prijeli 3 migrante, in sicer na območju Cerknice in Ljubljane. Izrekli so se za državljane Afganistana in Maroka. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni.

Včeraj in danes do 6. ure niso izsledili in prijeli nobenega migranta.

PU Koper: Obravnavali 144 migrantov in 2 tihotapca

V zadnjem vikendu so policisti obravnavali 144 ilegalnih migrantov (133 je bilo prijetih, 11 so nam vrnili italijanski varnostni organi). Prijeta sta bila tudi dva vodiča, državljan Srbije in državljan Irana, ki bosta kazensko ovadena (opis v nadaljevanju).

Po državljanstvih gre za državljane Afganistana 10, Pakistana 61, Bangladeša 53, Eritreje 3, Maroka 3, Alžirije 1, Nepala 2, Irana 9, Iraka 1 in Egipta 1.

Včeraj ob 16.30 so policisti ustavili kombi v Sežani. Peljal ga je 31-letni državljan Srbije, v vozilu je bilo 8 državljanov Iraka, ki so prišli v Slovenijo nelegalno.

Ob 22.30 pa so policisti od Obrova proti Materiji vozili za Mercedesom CT-816-NB, italijanskih registrskih številk, ki na znake ni ustavljal. Vozilo so ustavili v Hrpeljah, štirje potniki in voznik so pobegnili, vendar so policisti nekaj minut kasneje prijeli 36-letnega državljana Irana, za katerega se je izkazalo, da je vodič, in dva ilegalna migranta, prav tako državljana Irana. Vsi postopki še potekajo.

PU Celje: Prijeli 35 migrantov in tihotapca

V  včerajšnjem skupnem poostrenem nadzor Finančnega urada Celje in policistov  Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Celje je ekipa Finančnega urada Celje na avtocestnem počivališču Lopata, smer Maribor – Ljubljana, kontrolirala 34-letnega belgijskega voznika  kombiniranega vozila. V postopku je bilo ugotovljeno, da je belgijski voznik v tovornem delu vozila prevažal 34 ilegalnih migrantov, državljanov Iraka, Irana in Turčije. 34-letnemu vozniku so odvzeli prostost in ga pridržali. Kazensko ga bodo ovadili zaradi suma storitve  kaznivega  dejanja  prepovedano prehajanje državne meje ali ozemlja države. Za 34 migrantov pa  poteka postopek vrnitve hrvaškim varnostnim organom. 34-letnemu vozniku grozi do 15 let zaporne kazni.

V soboto so v Kunšperku izsledili državljana Pakistana, ki je ilegalno prestopil državno  mejo.  Po opravljenih postopkih so ga predali hrvaškim varnostnim organom.

PU Maribor: Prijeli 23 migrantov in dva tihotapca

V  nedeljo okoli 21.45 ure so policisti PP Ormož v kraju Hum prijeli 22
tujcev
 Med  njimi je bilo 15 državljanov Bangladeša in 7 državljanov Pakistana. Zadevo obravnavajo kot kaznivo dejanje po 3. in 6. odstavku 308. čl. KZ-1, Nedovoljen prestop državne meje. Dejanja sta osumljena državljan Moldavije  in  Ukrajine. Zadeva je v fazi predkazenskega postopka, v kateri
poteka zbiranje obvestil in dokazov.

Danes, okoli 4. ure, pa so v Središču ob Dravi prijeli državljana Afganistana. Tujec bo vrnjen hrvaškim varnostnim organom.

PU Murska Sobota: Prijeli 8 migrantov

V petek so prijeli 8 migrantov.

S Policijske uprave Celje so posredovali tudi fotografije o 34 ilegalnih migrantih, ki jih je belgijski voznik prevažal v kombiju, ustavili so jih na Lopati.

Foto: PU Celje

C. R.