Obravnavali 168 nezakonitih migrantov, večjemu številu tihotapcev so odvzeli prostost

Fotografija je simbolična.

S slovenskih policijskih uprav poročajo o 168 obravnavanih tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, od tega so jih 20 v Slovenijo vrnili italijanski in dva avstrijski varnostni organi. S policije poročajo še o večjem številu prestreženih tihotapcev, ki so prevažali migrante.

Med tihotapci so prijeli dva slovenska državljana, 17-letnega fanta iz okolice Grosuplja in 18-letno Ljubljančanko, ostali pa so bili 20-letni Romun in trije Italijani. Vsem so odvzeli prostost.

PU Novo mesto: Prijeli 38 migrantov in več tihotapcev

V petek so črnomaljski policisti med Hrastom in Drenovcem prijeli Pakistanca, v soboto popoldne pri Veliki Lahinji 4 Maročane, v nedeljo zjutraj pa pri naselju Dalnje Njive 3 Afganistance.

V soboto zjutraj so brežiški policisti pri Gornjem Lenartu prijeli 4 Iračane. Popoldne so na Čatežu opazili dve sumljivi osebni vozili, polni potnikov, ki so pospešili z vožnji po avtocesti proti Ljubljani, ko so opazili, da se za njimi peljejo policisti. En avto, golfa, so uspeli ustaviti v bližini Novega mesta – v njem je bilo 6 oseb, avto sta vozila dva državljana Italije. Drugi avto je odpeljal po avtocesti proti Ljubljani.

Novomeški operativno-komunikacijski center je o dogajanju obvestil kolege v operativno-komunikacijskem centru v Ljubljani, ki so na relacijo napotili policiste, ki so v Ivančni Gorici prestregli in ustavili audija, prav tako polnega tujcev. Tudi tega je vozil državljan Italije.
Brežiški policisti so v povezavi s tem dogodkov v bližini Prilip prijeli še enega tujca, ki je ostal zadaj, ker sta bili obe vozili že polni.

Skupaj so policisti v Novem mestu prijeli 7 državljanov Pakistana in Bangladeša, 6 pa so jih prijeli ljubljanski policisti v Ivančni Gorici.

V soboto dopoldne so krški policisti v naselju Dolšce prijeli državljana Pakistana.

Prometni policisti, ki so skupaj z DARS v soboto dopoldne opravljali nadzor prometa na nekdanji cestninski postaji Dob, pa so ustavili clia, ki ga je vozil 20-letni romunski državljan. V avtu je vozil 5 tujcev, štiri državljane Bangladeša in državljana Pakistana. Postopek so prevzeli kriminalisti.

PU Ljubljana: Prijeli 36 migrantov in dva tihotapca

V petek in soboto so policisti na  območju Nemške Loke, Koprivnika, Brega pri Kočevju, Gotenice, Doba pri Šentvidu in Ljubljane izsledili in prijeli 36 tujcev (drž. Afganistana, Pakistana, Maroka, Irana in Alžirije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni. Od tega so jih v Dobu prijeli šest, pri tem pa še dva tihotapca. Včeraj niso prijeli nobenega.

PU Koper: Obravnavali 89 migrantov in 2 tihotapca, slovenska državljana

Na območju PU Koper so policisti v zadnjem vikendu obravnavali 69 ilegalnih migrantov, še 20 so jim jih vrnili italijanski varnostni organi (18 državljanov Pakistana in 2 državljana Bangladeša).

Glede na državljanstvo so obravnavali državljane:
– 1 Alžirija (Cepki)
– 1 Maroko (Rakitovec)
– 1 Brazilija (Dolenje)
– 4 Afganistan (Kozina)
– 5 Pakistan (Skadanščina)
– 53 Pakistan (Šembije)
– 2 Afganistan (Obrov)
– 2 Afganistan (Tublje)

V soboto, ob 23.48, pa so policisti pri Kozini ustavili osebni avto Seat Ibica, ki ga je vozil 17-letnik z okolice Grosuplja, sopotnica pa je bila 18-letna Ljubljančanka. V vozilu so bili še štirje državljani Afganistana, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Voznik ne poseduje vozniškega dovoljenja, pri pregledu vozila so našli policisti zavojček s posušenimi rastlinskimi delci. Vozilo so zasegli, voznik in sopotnica sta bila s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje, po zaslišanju pa izpuščena.

PU Celje: Prijeli 2 migranta

V  petek so v Arji vasi izsledili 2 državljana Afganistana, ki sta ilegalno stopila v Slovenijo. Oba  so  po izvedenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

PU Kranj: Prijeli 1 migranta

Škofjeloški policisti so včeraj obravnavali tujca, ki je nezakonito vstopil v RS. Državljan Somalije je bil prepeljan v azilni dom.

PU Murska Sobota: Obravnavali 2 migranta

Avstrijski policisti so izročili 2 državljana Irana, ki sta nezakonito prečkala državno mejo. Po končanem postopku bosta vrnjena hrvaškim varnostnim organom.

C. R.