Ob koncu tedna vlamljali in kradli kot srake

Fotografija je simbolična.

Ob koncu tedna so kradli in vlamljali kot za stavo. S Policijske uprave Novo mesto poročajo o naslednjih vlomih in krajah:

Varnostnik je v soboto zvečer v trgovini v Novem mestu zadržal osebo, ki je poskušala brez plačila odnesli artikle v vredno 139 evrov. Postopek so prevzeli policisti.

V noči iz petka na soboto so neznanci na Seidlovi cesti v Novem mestu poskušali odpeljati tovorno vozilo z dvižno košaro. Dva storilca s kapucami sta vozilo spravila v pogon (niso imeli težkega dela, ker je lastnik ključe pustil v predalu odklenjenega vozila) in se želela odpeljati, pa sta se pripeljala ravno pred policiste. V zavetju noči sta zbežala med bloki, policisti pa so tovorno vozilo zaklenili in shranili ključe.

V novomeški Ločni pri pokopališču so v petek ukradli, na Ragovski pa poskušali ukrasti kolo, namenjeno izposoji. V Ločni so neznanci zlomili nosilec za zaklepanje in tako odpeljali električno kolo, vredno okoli dva tisoč evrov. Na Ragovski jim to ni uspelo, so pa odnesli kovinsko košaro na kolesu in Mestni občini Novo mesto naredili še dodatnih sto petdeset evrov škode.

V noči iz petka na soboto so vlomili v slaščičarno na Glavnem trgu v Novem
mestu. Policisti so z ogledom ugotovili, da iz slaščičarne odnesli nekaj pijače in menjalni denar. Skupne škode je po prvih ocenah za nekaj manj kot dva tisoč evrov.

V soboto zvečer so vlomili v vrtec v novomeškem Brezju. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da so storilci na silo vstopili v prostore skozi dvoja vrata, jih pregledali in odnesli nekaj sladkarij, čistil in nakita ročne izdelave, vrednih okoli dvesto evrov. Škode bo od nekaj sto pa do dva tisoč evrov. So pa v ponedeljek zjutraj v okolici že našli sladkarije in
nekaj nakita.

V Ledeči vasi (občina Šentjernej) so v soboto zvečer vlomili v stanovanjsko hišo, pregledali prostore in pri tem našli nekaj denarja. Skupaj so lastnikom naredili za okoli štiri tisoč evrov škode. Kot kaže so storilci hišo opazovali, saj so za »podvig« izkoristili večerno dvajsetminutno odsotnost lastnikov.

Ista ekipa je bila verjetno na delu tudi v Dobravici (občina Šentjernej), od koder so prav tako klicali policistezaradi vloma, s katerim so jim naredili za okoli sedem tisoč evrov škode.

V noči iz sobote na nedeljo so storilci v Gorenjem Karteljevem iz odklenjenega avtomobila ukradli denarnico s karticami in dokumenti. Storilci so poskušali na bankomatu z ukradeno bančno kartico še isto noč večkrat dvigniti denar, a jim to ni uspelo, ker je lastnik bančno kartico pri svoji banki že zablokiral.

V nedeljo so v Vavpči vasi (pri Dobrniču) trebanjski policisti opravili ogled tatvine baterijskega in električnega orodja. Storilci so lastniku naredili nekaj čez tisoč evrov škode, po prvih ugotovitvah pa delavnica ni bila zaklenjena.

V nedeljo dopoldne so se novomeški policisti odzvali na klic iz Gubčeve ulice (Novo mesto), kjer so lastniki ugotovili, da so jim iz garaže, verjetno eno popoldne prej, odpeljali električni skiro znamke XIAMI. Lastnikom so naredili za okoli šeststo evrov škode. Po prvih ugotovitvah je bila garaža odklenjena.

V Hrastu pri Vinici (občina Črnomelj) so poklicali policiste zaradi vloma v hišo – storilci so pregledali prostore in odnesli nekaj denarja in družinske zlatnice ter naredili za nekaj več kot tisoč evrov škode.

C. R.