Obljube o povišanju pokojnin so nateg vlade Marjana Šarca

(vir: pixabay.com)

Vlada je še lani obljubljala ureditev številnih področij za starejše in upokojence, vse naj bi bilo urejeno s 1. januarjem 2019, vendar do danes nič od tega ni uresničenega. Zdaj sicer predlagajo spremembe pokojninske zakonodaje, vendar podatki kažejo, da bo po tem, če bo to sprejeto, sistem še bolj zapleten in še bolj nepregleden. Pri tem so neresni. Vse skupaj pa pomeni zapravljenih nekaj let in nepopravljivo škodo za sedanje in bodoče upokojence, ki je ni mogoče popraviti za nazaj, kot to opozarja tudi evropska poslanka Romana Tomc.

Marjan Šarec, Miro Cerar, Dejan Židan, Karl Erjavec in Alenka Bratušek z nadkoalicijskim Luko Mescem so lani obljubili, da bodo poskrbeli za preprečevanje revščine med prejemniki pokojnin. Povprečna pokojnina je namreč na ravni zneska za tveganje revščine, dve tretjini upokojencev prejema nižjo pokojnino od tega.

Za odpravo revščine med upokojenci so obljubljali več ukrepov. Prvi je bil, da bodo dvignili minimalne pokojnine za polno pokojninsko dobo čez prag revščine, ki je bil lani 613 evrov, letos pa je 638 evrov. Kot drugi ukrep so navedli dvig odmernega odstotka za 40 let delovne v višini najmanj 63 odstotkov, obenem se naj bi priznal višji odmerni odstotek za skrb za otroka. Pri prvem ukrepu (dvig minimalne pokojnine čez prag revščine) so sicer zapisali, da bo ta postopen, pri dvigu odmernih odstotkov pokojnine in skrb za otroka pa je bil naveden datum 1. januar 2019. Obljubljali so višji letni dodatek.

Po prevzemu oblasti so na vse to pozabili. Upokojenci so letos prejeli enak znesek letnega dodatka oziroma t. i. regresa kot lani. Ministrstvo za delo v tej vladi vodi Ksenija Klampfer iz SMC, za katero poznavalci navajajo, da ji ne bi dali voditi niti večje krajevne skupnosti. To mesto si je prislužila zgolj zato, ker je lani (nezakonito) preprečila koncert Marka Perkovića – Thompsona v Sloveniji. V kabinetu Marjana Šarca pa je za to področje kot državna svetovalka zadolžena Anja Mrak Kopač, nekdanja ministrica za delo iz vrst SD.

Klampferjeva je zdaj po dogovoru z vlado pripravila predlog sprememb pokojninske zakonodaje in ga poslala v javno razpravo. Ta traja od 16. julija do 2. septembra 2019.

Iz sprememb pa je razvidno, da gre za velik vladni nateg prebivalstva in upokojencev.

Obljubljen 1. januar 2019 so pozabili, zdaj obljubljajo leto 2025

Po predlogu bodo spremembe začele veljati šele v letu 2025. To  je v času, ko te vlade že zdavnaj ne bo več. Ob tem v vladi predlagajo tudi diskriminatorno zakonodajo. Tako naj bi za moške veljala drugačna, strožja in diskriminatorna pravila pri postopnem poviševanju odmernih odstotkov za izračun pokojnine na 63 odstotkov. Pri tem je predlaganih cel kup prehodnih obdobij.

Bistveno pa je, da se naj bi moškim odmere pokojnine poviševale in s tem izenačile z ženskimi šele leta 2025. Ženskam naj se bi odmerni odstotek povišal takoj.

Za vse to v vladi nimajo niti izračunov, kaj bi to sploh pomenilo za pokojninsko blagajno. Na to jih je konec julija opozoril tudi Fiskalni svet, ki ga vodi dr. Davorin Kračun, svet pa je organ pri predsedniku vlade. Navajajo, da se v letih po 2025 pričakuje veliko povečanje upokojencev in to navkljub temu, da vlada načrtuje tudi podaljšanje starostne dobe za upokojitev. Delali naj bi torej dlje.

Obljubljenega dviga pokojnin v času Šarčeve vlade ne bo

Evropska poslanka Romana Tomc.

Na to je nedavno opozorila tudi evropska poslanka in velika poznavalka pokojninske zakonodaje Romana Tomc. Povedala je, da se velike napovedi o višjih pokojninah in vzdržnem pokojninskem sistemu s predlaganimi spremembami ne bodo uresničile.

Vlada z zakonom zamuja, kar predlaga, pa je povsem nekaj drugega kot smo pričakovali. Namesto celovite prenove sistema in vseh delov zakona predlaga nekaj delnih rešitev, ki bodo prinesle še večjo zapletenost in manjšo preglednost. Sama zagovarjam drugačen, bolj pravičen pokojninski sistem in imam velike pomisleke glede načina odmere pokojnine, vključno z odmernim odstotkom. Kljub temu v nespremenjenem sistemu pozdravljam dvig odmernega odstotka. Žal pa je ideja izpeljana slabo, saj je prehodno obdobje za moške predolgo in neupravičeno ohranja diskriminacijo med moškimi in ženskami.”

Tudi Tomčeva, tako kot Fiskalni svet, opozarja na pomanjkanje izračunov, kar zbuja “resen dvom, da vlada z rešitvami ne misli resno ali pa da se zelo pomembnih stvari loteva povsem nestrokovno. Namesto poenostavitve in prečiščenja pokojninske blagajne, kar ves čas zagovarjamo v SDS, bomo očitno dobili nekaj sprememb, ki bodo naredile sistem še bolj zapleten in nepregleden. To pomeni zapravljenih nekaj let in nepopravljivo škodo za sedanje in bodoče upokojence, ki je ni mogoče popraviti za nazaj”, je dodala.

To so obljubljali v vladi Marjana Šarca in – pozabili na obljube:

J. M.