Obljube in realnost: Zdravstvena reforma, ki je ni; UKC brez več kot sto bolniških postelj!

(vir: arhiv)

Vladajoča stranka Gibanje Svoboda, z roko v roki z vladajočima SD in Levica, so nam tik pred lanskim novim letom obljubili, da bodo v letu 2023 “trdo delali”, najpomembenjša in prva pa, da je zdravstvena reforma.

Napovedali so, da se bo reforma začela izvajati 1. januarja 2024. V letu 2023 pa bodo vse pripravili za to. 

Zaklinjali so se, da bodo čakalne dobe krajše, ko bo reforma končana, pa bo vsak, ki to želi, imel svojega osebnega zdravnika. Vsak, ki potrebuje specialista, bo do tega prišel v 30 dneh. Tisti, ki potrebuje operacijo, pa na to ne bo čakal več kot 6 mesecev. Vlada pa je 3. januarja 2023 v zanosu sporočila: “Danes delo začenja medresorska delovna skupina za zdravstvo, ki bo bdela nad pripravo zdravstvene reforme, neposredno pa jo bo koordiniral predsednik vlade Robert Golob.”

In danes, leto oz. poldrugo leto dni pozneje? Nič od nič. Od zdravstvene reforme ni niti črke “z”. Čakalne dobe so še daljše kot so bile.

Iz UKC Ljubljana pa smo ravno te dni priča obvestilu o rumenem alarmu zaradi prezasedenosti z bolniki, odgovorni prosijo za pomoč ostale slovenske bolnišnice. Nekdanja državna sekretarka Alenka Forte pa opozarja, da je sedanje vodstvo ministrstva za zdravje brez odziva. Spomnila je, da so v času Covid epidemije 2020-2022 na ministrstvu za zdravje “koordinirali in pomagali, da so bolnišnice sodelovale kot ena bolnišnica”. Danes pa se je ministrstvo potuhnilo. Tudi Goloba, ki je lani govoril o tem, da imamo za covid-19 najboljše zdravilo (sonce in slano in morsko vodo), ni na spregled. Bolnike pa v bolnišnicah nameščajo tudi na hodnike. Ali pa čakajo. V nedogled.

Hkrati Mladi zdravniki opozarjajo, da je obnova UKC Ljubljana obstala. Izpraznjena je osmina stavbe, UKC je ostal brez več kot sto postelj za bolnike, a prav nič ne kaže, da se bodo dela kmalu začela po predvidenem načrtu. Arhitekt Janez Koželj ob tem opozarja: “Država ni sposobna ne obnoviti ne zgraditi UKC.”

Poslanec Zvone Černač pa se ob tem sprašuje: “Država ni sposobna obnoviti UKC? O sveta preproščina. Verjetno bi ga tista Vlada, ki je bila sposobna pridobiti 50 milijonov evrov nepovratnih sredstev iz ReactEU za njegovo obnovo julija 2020, bila sposobna tudi obnoviti. In ravno v teh dneh bi bila obnova zaključena.”

Evropska sredstva za UKC Ljubljana je pridobila prejšnja vlada, zdajšnja pa jih je očitno zapravila. To je slovenska realnost na področju zdravstva. Leto dni po “veliikih obljubah” koalicije.

Lanska objava in obljube:

M. D.