V UKC Ljubljana razglašen rumeni alarm zaradi povečanega priliva pacientov

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je sporočilo, da se je zaradi izjemno velikega števila obiska urgentnih pacientov, ki potrebujejo internistično in infekcijsko prvo pomoč zaradi respiratornih obolenj (gripe, RSV, covid-19, pljučnice) na obeh urgencah UKC Ljubljana podaljšal čas zdravstvene obravnave pacientov. 

 

V četrtek, 28. decembra, zvečer je Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja zaradi polnih posteljnih kapacitet začela preusmerjati paciente na Internistično prvo pomoč (IPP) UKC Ljubljana, kjer pa je že čakalo na sprejem in obravnavo 40 pacientov.

Zato smo v UKC Ljubljana aktivirali vse prostorske vire v skladu s protokolom za povečan priliv pacientov na urgenco in razglasili rumeni alarm, in sicer z osredotočenostjo na hitrejšo zdravstveno obravnavo in nameščanje pacientov na vse razpoložljive posteljne kapacitete naše bolnišnice.

Navajajo, da bodo vsi pacienti  ustrezno oskrbljeni. Prosijo pa za razumevanje in potrpežljivost in dodajajo, da je generalni direktor že izdal sklep o zagotavljanju posteljnih kapacitet na vseh klinikah UKC.

Na druge bolnišnice so naslovili tudi zaprosilo za pomoč, da se po potrebi in po dogovoru bolnike premešča k njim.

O velikem številu obolelih zaradi covida-19 poročajo tudi zaposleni iz Onkološkega inštituta Ljubljana.

Ministrstvo za zdravje pa nič

Nekdanja državna sekretarka v prejšnji vladi Janeza Janša in zdravnica Alenka Forte pa je ob tem na omrežju X zapisala: “Rumeni alarm v UKC Ljubljana zaradi prezasedenosti z bolniki, odgovorni prosijo za pomoč ostale slovenske bolnišnice. Sedanje vodstvo ministrstva za zdravja pa brez odziva – v času Covid epidemije 2020-2022 smo na ministrstvu koordinirali in pomagali, da so bolnišnice sodelovale kot ena bolnišnica.”

M. D.