Varuh opozarja: Cene nenavadno nizke, sum nedovoljenih ravnanj

Vir: Pixabay.

Cene živil iz spremljane košarice so nenavadno nizke in vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj, opozarja nekdanji varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič. Navedene maloprodajne cene so po njegovih besedah nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov, obenem pa potrošniki znižanja cen niso zaznali.

 

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Hrovatič, ki mu je mandat potekel nedavno, je iz tabele s podatki razvidno, da je decembra v primerjavi s septembrom prišlo do znatne pocenitve spremljanih prehranskih izdelkov.

“Kot bivši varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano in kot potrošnik tako drastičnih pocenitev nisem zaznal. Omenjena tabela vzbuja sum nedovoljenih ravnanj – tako tistih, ki jih opredeljuje zakon o kmetijstvu, kot tistih, ki jih opredeljuje zakon o preprečevanju omejevanja konkurence,” je zapisal

Navedene maloprodajne cene so po njegovih navedbah namreč nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov. Takšna objava ima negativne posledice na odnose v verigi preskrbe s hrano, saj zaradi pritiska na zniževanje dobavnih cen dobaviteljev posamezne deležnike v verigi preskrbe s hrano, predvsem primarnega pridelovalca oziroma kmeta, potiska v brezizhodni položaj, je zapisal.

“Potrošniki niso zaznali znižanja maloprodajnih cen, zato obstaja tudi sum, da so trgovske verige samo za namen popisa cen za zelo kratek čas znižale cene, po popisu pa jih vrnile na staro ali celo višjo raven. Zanimivo je tudi, da takšne cene niso bile niti oglaševane prek oglaševalskih kanalov trgovskih verig niti niso bile objavljene v njihovih akcijskih katalogih,” je navedel.

Obenem so po Hrovatičevih besedah vse trgovske verige cene proizvodov znižale primerljivo, kar po njegovem mnenju vzbuja sum kartelnega dogovarjanja. Meni, da bi morala to preiskati agencija za varstvo konkurence.

“Navsezadnje bi moralo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pred objavo takšnih podatkov preveriti njihovo ustreznost oziroma preveriti posledice takšne objave. Statistični urad RS je namreč na drugi strani objavil podatek, da se je hrana podražila in da ima podražitev hrane tudi vpliv na visoko inflacijo,” je dodal.

A. V.