Novomeška bolnišnica za bolnike iz Bele krajine preložila nenujne posege in preglede

(vir: SB Novo mesto)

Splošna bolnišnica Novo mesto je sinoči za naslednjih 14 dni odpovedala vse nenujne specialistične in druge posege za bolnike iz Bele krajine. Že naročenim bodo poslali tudi obvestila z novimi datumi za preglede. V samoizolacijo (domov) so poslali 13 zaposlenih v bolnišnici.

Za primer večje okužbe so pripravili dodatne prostore v nekdanjem internem oddelku, in sicer za tri težje obolele in 20 drugih okuženih.

Bojan Kostić, predstojnik Urgentnega centra SB, je pojasnil, da so v samoizolacijo poslali zaposlene, za katere so ugotovili, da so lahko bili v kakšnem rizičnem stiku z nekom, ki je bil okužen ali se je nedavno mudil na rizičnih območjih v tujini. Te so za zaščito drugih, bolnikov in njih samih odstranili iz delovnega procesa.

Dodatno urejene kapacitete za sprejem bolnikov v stavbi nekdanje interne bodo začeli uporabljati v primeru, ko bolnišnice po državi, ki zdaj sprejemajo obolele, povečanega števila bolnikov ne bodo več zmogle. Gre za primer, ko bodo v vsej državi pri hospitaliziranih okuženih presegli število 100.

V SB Novo mesto so do zdaj skupaj vzeli 72 brisov, od katerih je bilo 8 pozitivnih, kar se lahko že danes spremeni, kakor je to sinoči dejala tudi direktorica dr. Milena Kramar Zupan.

V Sloveniji so do sinoči potrdili že 25 okužb s koronavirusom. Med na novo okuženimi je tudi oseba iz vodstva UKC Ljubljana, ki nima stikov z bolniki. Zbolele je med vikendom.

C. R.