Novo iz DSO Metlika: Nova okužba, zaposleni na koncu s svojimi močmi

DSO Metlika (vir: FB)

V Domu starejših občanov (DSO) Metlika so po podatkih glede na njihova sporočila zaradi suma na okužbo s koronavirusom odvzeli 7 brisov, od tega 5 pri zaposlenih in 2 pri oskrbovancih.

Dosedanji testi so pokazali, da sta z virusom okuženi 2 zaposleni, ki sta v izolaciji. Za tri včeraj testirane zaposlene še nimajo rezultatov.

Dosedanji brisi pri oskrbovancih so bili negativni.

Kronologija poteka dogodkov je naslednja:

  • V soboto, 7. marca, so sporočili, da je bris pri oskrbovancu negativen.
  • V nedeljo, 8. marca, so sporočili, da je bris pri stanovalcu negativen.
  • V nedeljo, 8. marca, so sporočili, da je bris pri eni od zaposlenih pozitiven. Medicinska sestra je bila v neposrednem stiku z okuženim zdravnikom.
  • V ponedeljek, 9. marca, so sporočili, da je bris pri eni od zaposlenih pozitiven.
  • Za 3 včeraj odvzete brise še nimajo rezultatov.

Zaposleni v DSO Metlika so fizično in psihično zelo izčrpani. Včeraj, 9. marca, jim je pomoč nudila tudi psihologinja. Prejeli smo več sporočil, da tolikšnega bremena sami dolgo ne bodo več zmogli.

Okuženi zdravnik iz metliškega zdravstvenega doma je DSO Metlika po naših podatkih obiskal v sredo, 4. marca 2020, v stiku je bil z 12 osebami.

Življenje v domu je šlo naprej po ustaljenih tirnicah, kot običajno z veliko druženja. V petek, 6. marca, so v dopoldanskem času pripravili tudi skupno praznovanje ob Dnevu žena.

Že ob 14.12 (v petek, 6. marca) pa so objavili obvestilo, da do preklica velja popolna prepoved obiskov, razlogov niso navedli, zapisali pa so, da so ukrep sprejeli na podlagi priporočil ministrstva za delo in ministrstva za zdravje.

V soboto, 7. marca, ob 8.23, so objavili sporočilo direktorice, da so v petek »zaradi pojava koronavirusa v Metliki dom popolnoma zaprli« in izvajajo vse preventivne ukrepe.

Prvo sporočilo o odvzetih brisih in rezultatih je bilo objavljeno v nedeljo, 8. marca, malo pred 21. uro. Sumi in prvi testi so bili opravljeni v soboto, 7. marca, od takrat dalje so dogodki dnevni.

Zaposleni delajo skorajda nepretrgoma, z vso potrebno zaščitno opremo, vrata doma so zaprta, oskrbovanci so vsak v svoji sobi (izolirani drug od drugega).

Tako so še v petek dopoldne, 6. marca 2020, dva dni po obisku okuženega zdravnika, v DSO praznovali Dan žena. Že čez nekaj ur so dom popolnoma zaprli za obiske. (vir: DSO, FB)

A. L.