Celotna Italija v karanteni

Okuženost, 10. marec 2020

Zaradi naglega širjenja števila okužb in smrti zaradi novega koronavirusa v Italiji z današnjim dnem začenja veljati karantena za celotno državo. To pomeni, da za Italijo od danes dalje veljajo najstroški ukrepi: prepoved premikanja, razen iz službenih, zdravstvenih ali posebnih razlogov. Vsi morajo ostati doma. Sklep je italijanska vlada sprejela sinoči.

Z današnjim dnem in verjetno vsaj za dva tedna bodo tako zaprte vse izobraževalne ustanove v Italiji. Prebivalci se bodo lahko gibali po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov.

Italijanski predsednik vlade Giuseppe Conte je na sinočnji novinarski konferenci pojasnil, da bodo prekinjeni tudi vsi športni dogodki, med drugim bo zamrznjena italijanska nogometna liga Serie A.

Na mejah bo Italija izvajala tudi nadzore vstopov v državo. Še naprej pa bo deloval javni potniški promet, da bi s tem zagotovili neprekinjenost proizvodnje in da bi ljudem omogočili, da bi lahko šli v službo.

V Italiji je zaradi novega koronavirusa v zadnjem dnevu umrlo 97 ljudi, skupaj je število žrtev naraslo na 463. Število okuženih je v Italiji naraslo na 9172 in je že na prvem mestu med državami, če odštejemo Kitajsko.

Na Hrvaškem imajo 13 okuženih, prvega okuženega so zaznali bistveno pred Slovenijo in širitev s pravočasnimi ukrepi preprečili. Temu, da to ni gripa in da je v tem primeru 35-krat večja verjetnost smrtnosti se niso posmehovali.

Ob prvi zapori oziroma izolaciji nekaterih pokrajin v Italiji pred dnevi so iz območij, ki so jih odprli, množično odhajali domačini. Železniške in ostale postaje so bile polne potnikov. Zato je mandatar za sestavo nove slovenske vlade Janez Janša sinoči na Twitterju zapisal:

“Upajmo, da se bo ukrep dejansko izvajal in nadzoroval. Zapora Lombardije in Benečije, oznanjena na novinarski konferenci, brez vnaprej dobro pripravljenih ukrepov nadzora, je iz okuženih območij v enem dnevu pognala več ljudi kot jih je odšlo prej cel teden. Lekcija tudi za Slovenija.”

Spodbudna novica pa je, da se življenje v Vuhanu na Kitajskem, kjer se je virus tudi začel, življenje že vrača v normalne tirnice, tovarne, ogromni podjetniški in trgovski kompleksi so odprti. Spomnimo, kako brezkompromisno so Kitajci izvajali ukrepe za preprečevanje širitve.

Na svetu je uradno 113.710 okuženih, doslej je umrlo 3.990 oseb.

Širjenje koronavirusa lahko spremljamo tukaj: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

C. R.