Novomeščan Robert Medle podjetnik leta 2023

Robert Medle, Podjetnik leta 2023 (vir: OZS)

Na sinočnji slovesnosti na Brdu pri Kranju je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) podelila prestižni priznanji Obrtnik leta in Podjetnik leta 2023. Priznanje Obrtnik leta 2023 sta prejela Anton Cigan in Peter Tibaut iz Črenšovcev.

Podjetnik leta 2023 pa je postal Robert Medle, Roletarstvo Medle, d. o. o., iz Novega mesta.

Robert Medle je ob zahvali dejal, da so v minulih treh letih veliko naredili na digitalizaciji in da je bilo najbrž to odločilno, da je strokovna komisija izbrala ravno njega za podjetnika leta. “Moja starša sta bila moja mentorja in vzornika. Pri 34 letih sem postal direktor in imel pod sabo 70 zaposlenih. Potem je prišla kriza in smo morali odpuščati, a sta mi starša vselej stala ob strani,” je odgovoril Medle na vprašanje iz publike, ali je imel kdaj vzornike.

Temelje podjetju, ki ga vodi Robert Medle, je z odprtjem obrtne delavnice leta 1976 postavil njegov oče. Skozi leta so se specializirali za izdelavo rolet, žaluzij, oken in komarnikov, ki jih prodajo na domačem in številnih tujih trgih. V podjetju neprestano spremljajo novosti na področju senčil in stavbnega pohištva in jih uvajajo v svoj proizvodni program. Razvijajo svoje lastne izdelke, ki jih postavljajo v prednost pred konkurenco. Vlagajo v raziskave in razvoj nove tehnološke opreme, kar zajema tehnološke izboljšave v proizvodnih procesih, digitalizacijo procesov, izboljšave obstoječih in razvoj novih proizvodov. Redno vzdržujejo in investirajo v modernizacijo strojne, programske in druge opreme, učinkovitost se trudijo povečati z zniževanjem stroškov, posodobitvijo procesov, rastjo produktivnosti, odpravljanjem reklamacij ter motiviranjem zaposlenih.

V podjetju je 180 zaposlenih, katerim zagotavljajo strokovna izobraževanja ter zdravo in urejeno delovno okolje. Z inovativnimi rešitvami si prizadevajo za trajnostno naravnanost in zmanjševanje negativnih vlivov na okolje. Imajo štiri lastne sončne elektrarne, uporabljajo energetsko varčno tehnološko opremo, njihovi izdelki se po koncu življenjske dobe lahko popolnoma reciklirajo, kupcem pa jih dobavljajo s povratno embalažo. Tudi pri proizvodnji ne proizvajajo veliko odpadkov, surovine namreč sortirajo in prodajo naprej kot surovino.

Priznanje Najstarejši obrtnik leta 2023 je prejel 80-letni gostinec Franko Bergnach iz Spodnje Idrije. Na slovesnosti so podelili tudi mojstrske diplome 126 mojstricam in mojstrom.

M. D.